Maandag werd de overname van Telenet-Fidea door Golazo-CEO Bob Verbeeck en Sven Nys bekendgemaakt. Veldritkrant.be maakte een analyse. Wie waren de andere kandidaten en waarom haalden ze het niet? En waarom valt Jan Verstraeten uit de boot? Wat weten we? En wat weten we nog niet?
Reconstructie:
Ergens dit voorjaar contacteerde Hans van Kasteren een eerste keer Sven Nys. De oprichter van Telenet-Fidea polste daarbij naar de toekomst van Nys. Hoe hij die zag. En of hij eventueel interesse had in een overname. Voorzichtige gesprekken, maar al snel werd duidelijk dat Sven Nys wel oren had naar een job als teammanager.
Nys heeft uiteraard een team rond zich. Belangrijk daarin: Golazo en Bob Verbeeck, de CEO van het sport-, media- en evenementenbureau. Uiteindelijk zal vooral hij de onderhandelingen voeren met Van Kasteren en de belangrijkste hoofdsponsors van Telenet-Fidea. Uiteindelijk zal de naam van het bedrijf Golazo zelfs niet vallen tijdens de bekendmaking van de deal. Begrijpelijk naar de buitenwereld toe, want Golazo organiseert zelf wedstrijden (Bpost Bank Trofee). De belangenvermenging zou te groot zijn.
Wie waren de andere kandidaten?
In de loop van het jaar -nadat Van Kasteren in augustus aan de buitenwereld kenbaar maakt dat hij zijn team wil overlaten- komen nog vier andere kandidaat-overnemers op de proppen.
1. De belangrijkste: Nick Nuyens. Waarom Nuyens het niet haalt? Omdat de voormalige Ronde van Vlaanderen-winnaar het volgens Van Kasteren "iets te groot zag". Nuyens mikte op een combinatie van een weg- en crossteam. Iets in het genre van Vastgoedservice-Golden Palace, zeg maar. Alleen moest hoofdsponsor Telenet dan een extra kapitaalinjectie doen die te hoog bleek voor het bedrijf van John Porter. Nuyens bleef wel lang in de running.
2. Matthias Leterme, zoon van oud-premier Yves Leterme. Was uiteindelijk geen partij, omdat Leterme junior iemand in gedachten had die nog moest opgeleid worden. "En dat zou betekenen dat ik nog wat langer aan het team verbonden zou blijven en me zou moeien", aldus Van Kasteren. "Nooit gezond, want ik ben nogal een dominant persoon."
3. De broers Philip en Christoph Roodhooft, die momenteel al drie teams in hun Ciclismo Mundial-project hebben: BKCP-Corendon, Enertherm-BKCP (jeugd en Sanne Cant) en ERA-Murprotec. "Maar Christoph en Philip zouden Telenet-Fidea laten opgaan in één van hun andere teams. Dat betekent dat er sowieso een team uit het veldrijden zou verdwijnen", aldus Van Kasteren. "En dat was dan weer geen goede zaak voor de sport."
Daarnaast was er onder meer nog interesse van Koen Monu (organisator WK en WB Heusden-Zolder, Boom en Mol), Corné Lepoeter (Van Kasterens schoonzoon én huidig voorzitter van Young Telenet Fidea CT) en een niet bij naam genoemde 'voetballer die bijna einde carrière is'... Maar al snel werd duidelijk dat Sven Nys en Bob Verbeeck in poleposition lagen. Uiteindelijk is het NV Balenberg die het laken naar zich toetrekt. Dat leest u in het stuk dat maandag op onze website kwam.
Wanneer nemen Nys en co over?
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Van Kasteren (60) zijn team pas eind 2016 zou overlaten. Maar tijdens de onderhandelingen werd duidelijk dat Sven Nys niet zo lang wilde wachten. Dat Nys eind februari einde carrière is, speelt daarin uiteraard een rol. Verbeeck en Nys willen snel aan de slag met de ploeg en de sponsors en Van Kasteren zagen daar geen graten in. De NV Balenberg gaat dus op 1 maart van volgend jaar al aan de slag. Er zal in principe getraind worden op de Balenberg in Baal, terwijl het hoofdkwartier en de service-course van het team blijft waar het is (Kempen).
Wat is de kostprijs?
Hier beroepen we ons voor de volle honderd procent op de berichtgeving van Het Laatste Nieuws in hun dinsdagkrant (zie kader). De oorspronkelijke vraagprijs zou 650.000 euro bedraagd hebben.
Wie blijft? Wie komt?
"Ik wilde dat het huidige bestuursteam, met daarbij mijn assistent-manager Karen Ramakers, mijn dochter Nancy (van Kasteren) en coach Kris Wouters aan boord bleven", benadrukt Van Kasteren. En daar is de flamboyante Nederlander ook in geslaagd.
Al zijn we er van overtuigd dat daar bij de onderhandelingen wel een hartig woordje over gepraat geweest is. Kris Wouters bijvoorbeeld had nog een contract tot eind 2017. "Een contract is een contract", vertelde Van Kasteren onlangs nog tegen een -begrijpelijk- ongeruste Kris Wouters. Toegegeven: Van Kasteren is wat dat betreft een man van zijn woord. Wouters mag blijven en dat is ongetwijfeld ten koste van Jan Verstraeten, de huidige ploegleider van Sven Nys.
Jan Verstraeten, Sven Vanthourenhout en Sven Nys leken een onafscheidelijk trio. Samen met coach Paul Van den Bosch. Van den Bosch zal met zijn Energy Lab sowieso blijven samenwerken met Nys en zijn nieuwe team. En wellicht wordt Sven Vanthourenhout diegene die zich zal bezighouden met het opleidingsteam.
Volgens de laatste berichten kan Jan Verstraeten de overstap niét maken. En dat is sowieso een domper op de feestvreugde. Verstraeten is al jaren de rechterhand van Nys én had zijn lot gekoppeld aan dat van Sven. Maar het contract van Kris Wouters beëindigen of afkopen om Jan Verstraeten mee aan boord te nemen, was wellicht een brug te ver geweest. Ook naar de publieke opinie toe. En plaats voor allebei is er momenteel dus niet.
Ridley en/of Trek?
Telenet-Fidea rijdt al jaren op fietsen van het Belgische merk Ridley. Sven Nys rijdt sinds 2014 op Trek-fietsen. Trek gaf gisteren nog aan (bron: HLN en HN) dat het verder in het veldrijden aanwezig wil blijven, maar dat de optie Telenet-Fidea geen zekerheid is. Eventueel zou Trek een eigen team uit de grond stampen, meldden de twee kranten.
Volgens onze bronnen zou Trek de fietsleverancier van de profs van Telenet-Fidea worden, terwijl Ridley aan boord zou blijven voor het jongeren en/of damesteam. Daarnaast blijft Ridley overigens fietsleverancier van Sunweb-Napoleon Games, straks Marlux...
Rennersbestand
Alle rennerscontracten blijven behouden. Kopman Tom Meeusen bijvoorbeeld ligt nog onder contract tot eind 2017, net als de sponsors trouwens. Van de huidige 23 renners moet voorlopig alleen Niels Wubben -die einde contract is- op zoek naar een ander team. Heel wat contracten lopen af eind 2016. Dat betekent dus dat sportief manager Nys vanaf 1 maart heel wat werk aan de winkel heeft.
Ongetwijfeld gaat Nys straks ook op zoek naar versterking. Niet evident, want de enige topper die op een haalbare termijn vrijkomt is Lars van der Haar. De Europese kampioen is eind 2016 einde contract bij Giant-Alpecin en gaf al aan bereid te zijn te luisteren.
Bronnen meldden eerder dat er al een deal in de maak zou zijn, maar dat kunnen we absoluut niet bevestigen. Zoals Niels Albert dinsdag in zijn column in Het Laatste Nieuws vertelde: "Stel dat hij nu al tekent en hij wordt in Zolder wereldkampioen? Lars is verstandig genoeg om te wachten. Ze zullen ongetwijfeld al gepraat hebben, maar dat doen andere teams misschien ook."
Dit 'dossier' is gemaakt aan de hand van alle info die we de voorbije dagen verzamelden uit verschillende bronnen. Veldritkrant.be geeft geen garantie dat alles 100 procent klopt, wel dat we de waarheid zo dicht mogelijk benaderen. Ongetwijfeld spelen er nog een aantal dingen een rol die we niét weten.
Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick