Scherpe Blik: quo vadis, Eli?

Scherpe Blik: quo vadis, Eli?

Voor welk team zal beloftenwereldkampioen Eli Iserbyt vanaf 1 januari 2017 uitkomen? Blijft hij Telenet-Fidea trouw? Of verkast hij naar één van de concurrerende teams? Volgens Het Nieuwsblad ligt Marlux-Napoleon Games in poleposition. Het zou zo maar kunnen. Maar dan ook weer niet...

We beginnen met een uitspraak van een -belangrijk- persoon uit uit het Telenet-Fideateam, amper een goed jaar geleden. "We zijn in het verleden Wout van Aert kwijtgespeeld, nadat hij zijn opleiding bij ons genoot. Dat zit ons hoog, ja. Nog steeds. Er zijn er in het verleden trouwens nog een paar vertrokken, die we liever behouden hadden. Als we in de nabije toekomst ook Eli Iserbyt verliezen, dan stellen we ons grote vragen bij het voortbestaan van onze jeugdwerking."

Sinds Sven Nys -en niet te vergeten, Golazo-CEO Bob Verbeeck- de plak zwaait bij het voormalige team van Hans van Kasteren, lijkt bovenvermeld probleem niet onmiddellijk een item meer. Ook al omdat geen extra jongeren meer worden aangetrokken. Daar waar bijvoorbeeld Jurgen Mettepenningen (Lares-Doltcini) op iedereen springt die prijs rijdt -zelfs Nederlandse aspiranten worden aangetrokken-, houden ze het bij Telenet-Fidea bij een handvol junioren. Je kan er donder op zeggen, was Sven Nys Jurgen Mettepenningen geweest, reed Thibau al even in Telenet-Fidea outfit rond. Voorlopig lijkt dit niet aan de orde...

Groeien in de schaduw

Maar we hadden het dus over Eli Iserbyt. Beloftenwereldkampioen op zijn achttiende en geldend als 'the next big thing in cyclocross' na Wout van Aert en Mathieu van der Poel, de nieuwe vaandeldragers van de sport. Na heel wat research is het ons duidelijk geworden dat de West-Vlaming niet zomaar zijn contract bij Telenet-Fidea zal verlengen. Integendeel: een vertrek lijkt op dit moment zeer realistisch.

Nochtans zou Iserbyt bij coaches Vanthourenhout, Nys en Wouters, en in de schaduw van Tom Meeusen, Toon Aerts en de kersvers aangetrokken Lars van der Haar rustig kunnen groeien. Zich verder ontwikkelen zonder zijn studie te verwaarlozen. Bovendien zou hij op die manier respect tonen voor het team waarin hij is opgeleid. En we kennen Iserbyt ook als een welopgevoede en respectvolle jongen.

Vertelde Nys ons: "We hebben een plan met Eli. Natuurlijk vinden we het belangrijk dat hij blijft. Graag nog een jaartje als belofte, daarna als prof. Maar... niet ten koste van alles. Als hij écht weg wil, dan kan ik daar weinig aan veranderen. Ik weiger mijn principes te verloochenen om iemand per sé te willen houden. Dat heeft trouwens geen zin."

Centen

We onthouden: 'niet ten koste van alles'. En daar wringt dus het schoentje. Onderzoek leert ons dat Iserbyt stilaan ook aan centen begint te denken. Kunnen we hem dat kwalijk nemen? Een beetje, misschien. Want op je achttiende is het ons inziens nog niet het moment om te oogsten. Als Iserbyt echt top is, dan kan hij dat ook op zijn 21ste. Anderzijds moeten Nys en co de West-Vlaming wel naar waarde schatten. Financieel zou Telenet-Fidea immers niet eens in de buurt komen van wat andere teams Iserbyt te bieden hebben. Als andere teams dan met grote flappen voor je neus staan te zwieren, kan het ook bij een snuggere kerel even zwart voor de ogen worden.

En voor alle duidelijkheid, het gaat hier niet alleen om Marlux-Napoleon Games, zoals vandaag Het Nieuwsblad meldde. Ook de broers Roodhooft (die hebben zowaar drie teams waarin ze Iserbyt kunnen stallen) en Crelan-Vastgoedservice tonen interesse, vingen we uit goede bron op. De drie teams zouden een pak meer (in verhouding met zijn reële waarde misschien wel iets té veel) euro's veil hebben om het talent in te lijven.

Waar is de nood het hoogst?

Wie in poleposition ligt? Vermoedelijk Mettepenningen (coach Danny De Bie komt ook uit de Telenet-Fidea-stal) én de broers Roodhooft, al zullen deze laatsten traditiegetrouw niet snel het achterste van hun tong laten zien. Wanneer Mettepenningen openlijk vertelt dat hij vol inzet op Iserbyt, werken de broers Roodhooft -net als Crelan-Vastgoedservicemanager Vanhoof trouwens- langer achter de schermen.

Niet onbelangrijk: Crelan-Vastgoedservice heeft Wout van Aert als kopman, terwijl Marlux-Napoleon Games toekomstgericht op Michael Vanthourenhout rekent. Nys heeft Van der Haar aangetrokken en heeft met Toon Aerts en Meeusen leuke alternatieven. Stuk voor stuk jongens die de komende jaren in principe in het veld zullen blijven. Voor hen is de komst van Iserbyt dus geen absolute must, terwijl Roodhooft -met boegbeeld Mathieu van de Poel- wellicht meer nood heeft aan opvolging. Want dat Van der Poel wellicht geen vijf jaar in het veld meer blijft, beseffen we allemaal. Ook het derde team van de broers Roodhooft, waar Bart Wellens in principe ploegleider wordt, kan een optie zijn.

Moeilijke knoop

Iserbyt zelf zou graag snel duidelijkheid hebben. Maar daarvoor moet hij wel de knoop doorhakken, natuurlijk. En een evenwicht vinden tussen het financiële aspect én de andere dingen die er toe doen in een team: de juiste omkadering, begeleiding, materiaal, ... Sowieso geen gemakkelijke keuze. Gelukkig is Eli een verstandige kerel. Een nuchtere West-Vlaming, net als papa Joost en mama Krista, trouwens. Samen komen ze er wel uit. En wat de teams betreft: dat de beste het moge halen. Maar Telenet-Fidea lijkt dan wel een 'tandje' bij te moeten steken.

Tekst: NicoDick / Foto: ©Photopress.be



zin om te adverteren

Zoeken

Kalender

november 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!