Sven Nys vergaderde begin deze week in Brussel met de andere leden van de Veldritcommissie van de UCI. Ideaal dus om hem eens te polsen hoe het veldrijden evolueert. Voorts geeft Nys ook zijn sportieve visie op de eerste weken van het nieuwe seizoen.
Laten we beginnen met het sportieve. Je doet weer mee met de besten. Alleen winnen lukt nog niet.
"Ik hoor bij de top vier. Samen met Van Aert, Van der Haar en Pauwels. Met dit gegeven kan ik verder bouwen. Sinds Las Vegas -waar ik al goed was- zette ik nog een stapje vooruit. Daar had ik ook op gehoopt. In tegenstelling tot de concurrentie telde ik deze zomer maar vijftien koersdagen. Dus was er nog marge."
Je blijft wel zelfkritisch, lazen we begin deze week in een tweet.
"Man, wat heb ik in Valkenburg gevloekt tijdens dat manoeuvre in de finale, toen Wout van Aert van mij kon wegrijden. Toen ik die bewuste foto zag, kwam dat gevoel opnieuw naar boven. Ach, eigenlijk was het geen verrassing. Ik voelde tijdens de opwarming al dat ik foutjes maakte. Als je ook tijdens de wedstrijd af en toe 'prutst', kan je dat een of meerdere plaatsen kosten. En daar kan ik mij enorm aan ergeren, ja."
Hoe beoordeel je de concurrentie tot op heden?
"Het was nerveus afwachten tot de start van het seizoen. De verwachtingen van een aantal renners waren groot. De voorbije zomer zag ik niet alleen een sterke Van Aert, maar ook Merlier, Sweeck en Vermeersch maakten indruk op de weg. Pauwels en Meeusen vond ik dan weer anoniem koersen. Van der Haar kon ik niet inschatten omdat die als WorldTourrenner een ander programma reed en Mathieu van der Poel vond ik minder indrukwekkend dan verwacht."
"Na een paar crossen stel ik vast dat Van Aert bevestigt. Ik voorspelde na Las Vegas een acht op tien voor Wout en dat kan nog altijd. Hij is nog sterker geworden en deed extra ervaring op. Vermeersch en Sweeck had ik wel iets dominanter verwacht in Gieten en Ronse. Ze presteren met ups en downs. Niet onverwacht, gezien hun jonge leeftijd. En Van der Haar is dit moment ook sterk op dreef, net als vorig jaar. Benieuwd of hij die lijn doortrekt."
De kloof met Van Aert lijkt op een paar weken tijd verkleind.
"Wout is ook maar een mens, hé. Hij pakte vijf op vijf en kreeg zo alle druk op zijn schouders. In Ronse weerstond hij daar nog perfect aan. Hij koerste niet met de beste papieren, maar won wel. Mentaal was hij de sterkste. Wat een verbetenheid toonde hij daar trouwens in die slotronde."
"Dat beeld achter de finish onthou ik wel. Dat was niet gespeeld. Zoiets kan je niet spelen. Eerlijk? Zo diep gaan als Wout in Ronse, dat kan ik geen vijf keer per jaar, hoor. Als ik dat te vaak doe, boet ik aan conditie in. En geloof me, je herstelt daar niet van op één dag. Het zou zelfs een impact hebben op mijn training. Zelf koers ik meer op instinct. Laat me niet over mijn toeren jagen. Daarom beantwoord ik ook niet altijd onmiddellijk een demarrage."
Je zwijgt over Klaas Vantornout...
"Ik kan niet oordelen over hoe Vantornout zich voelt. Maar als je een wereldbekermanche laat schieten, voel je je in principe niet goed in je vel. Die manches laat je niet zomaar schieten, denk ik dan. Anderzijds: als hij straks op de Koppenberg of in Gavere wint, zal ik niet versteld staan. Maar iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoe hij zijn seizoen aanpakt. Natuurlijk zal er reactie komen. Maar voor hetzelfde geld heeft hij echt een gezondheidsprobleem, hé."
Andere vaststelling: het veldrijden mist Mathieu van der Poel. Maar vooral zijn team verdwijnt helemaal uit beeld zonder zijn kopman.
"Heel straf. Er wordt momenteel over BKCP-Powerplus niet gepraat. Zo zie je maar dat een team valt of staat met zijn kopman. Bosmans, Baestaens en Walsleben zullen af en toe meedoen, maar kunnen niet elke week het gewicht van een cross dragen. Maar hetzelfde zou gelden voor Vastgoedservice-Golden Palace, hé. Stel je voor dat Van Aert wegvalt, komt alle druk op de schouders van Peeters en Merlier terecht. Denk je dat dat zou werken? En dat geldt voor alle teams, hoor."
"De afwezigheid van Mathieu is sowieso niet goed voor het veldrijden. Ik leef wel mee met hem. Hoe frustrerend moet dat zijn? Ik hoor dat hij pas in Koksijde terug komt aansluiten. Dan rest hem alleen nog het WK, hé. De klassementen zijn weg... Het doet me wel inzien dat ik zelf niet veel te klagen heb gehad in mijn carrière wat blessures betreft. Van '98 tot nu was ik amper buiten strijd."
Even over het extra-sportieve. Maandag was er een vergadering met de UCI-commissie veldrijden. Over wat wordt dan gepalaverd?
"Het was een zeer goede vergadering met een pak positieve evaluaties."
Vertel...
"In de Wereldbeker in Las Vegas stonden een pak nieuwe nationaliteiten aan de start. Landen die we hier nooit te zien krijgen. Blijkbaar is Amerika voor sommige landen makkelijker te bereiken dan Europa. Ik heb het onder meer over China, Japan, ... Dat is iets om over na te denken. Ook daar wordt gecrost. Op termijn moeten we met de Wereldbeker ook die richting uit. We moeten afwijken van drie wereldbekermanches in Belgiië! In de ideale wereld heeft elk land één, maximum twee proeven. Ik weet, ik spreek tégen onze eigen organisatoren. Maar als je de sport wil promoten, moet je de vleugels spreiden."
Canada had zijn manche, maar heeft het verbrod... (Montreal haakte een paar weken voor het seizoen af)
"Verschrikkelijk jammer. Laat het duidelijk zijn dat Canada geen tweede kans meer krijgt. En terecht. Dergelijke situaties moeten we vermijden. Er wordt met veel potentiële organisatoren gesproken, maar als puntje bij paaltje komt... Toch zullen er -zonder in detail te treden- kandidaturen voor de komende jaren zijn, waar me moeten over nadenken."
Welke andere leuke onderwerpen kwamen nog aan bod?
"De inspanningen die zijn gebeurd naar het damesveldrijden toe. Meer prijzengeld, meer wedstrijden, meer visibiliteit. En dat heeft zijn effect. Er komen stilaan mountainbike-dames richting het veldrijden. Dat is een goede zaak, want zo gaat het niveau ook omhoog. Wat meer is, zo zal het veldrijden op termijn ook kans maken om olympisch te worden."
Hoe bedoel je?
"Eén van de grootste struikelblokken in die strijd was de scheefgetrokken situatie tussen mannen en vrouwen. Die wordt beetje bij beetje achterhaald. Ik was onder de indruk toen ik op tv het dames-startveld in Valkenburg zag. Een ferm peloton, toch?"
Ik kan me voorstellen dat ook de tv-situatie aan bod kwam? Niet iedereen is even enthousiast met het verschijnen van Telenet in het veld...
"Dat is inderdaad een onderwerp geweest. We zijn heus niet doof voor de commentaren van het publiek. Feit is dat iedereen wat op zoek is. Ook ik, geef ik toe. Er moet nog beter gecommuniceerd worden. Al merk ik dat dit nu stilaan gebeurt."
De meeste kritiek gaat over het feit dat veldrijden betalend wordt
"Maandag zei iemand op de vergadering dat Erpe-Mere slechts 20.000 kijkers had gelokt. (cijfers die Telenet ontkent, red). Ik heb gereageerd dat dat er dan 20.000 meer waren dan vorig jaar. Want toen was Erpe-Mere niet op tv. Ik bedoel maar: het is allemaal niet zo negatief als iedereen denkt. Er werd me op de meeting ook duidelijk gemaakt dat in Amerika al tien jaar betaald wordt voor sport op tv. Ik snap dat dit hier een schok is. Anderzijds, je krijgt wel iets in de plaats. Je kan de wedstrijden herbekijken, er komen méér crossen op het scherm en je krijgt er nog andere sporten bovenop."
"Ik weet, in het begin zal het onze sport kijkers kosten. Maar laat ons er het beste van maken en zie het op langere termijn. Ook al is Telenet een concurrent van mijn ploeg, ik denk dat het bedrijf het veldrijden een warm hart toedraagt. Natuurlijk is er geld mee gemoeid. Maar vergeet ook niet dat VIER er van af wilde. Dus misschien moeten we blij zijn dat er nog iemand kandidaat is."
Ander opvallend punt: maandag kwamen alweer twee extra Belgen de UCI-top vijfig binnen.
"Ik heb zelf die ranking eens uitgebreid bestudeerd. Helemaal ideaal is die nog niet. Een BK bij de beloften bjivoorbeeld wordt beloond zoals een BK bij de profs. Niet echt de juiste verhouding. Ook in de wereldbekermanches krijgen de beloften veel punten, en dan hebben ze nog een EK en zo. Zie naar Laurens Sweeck. Die staat nu vijfde, met dank aan zijn prestaties bij de beloften. Vooral het tweede profjaar wordt moeilijk voor die jongeren. En wie uit de top vijftig valt, geraakt er niet zo makkelijk opnieuw in. Anderzijds: als je er in staat en je rijdt de wereldbekermanches, zit je meestal safe."
Mijn opmerking was dat er nu wel heel veel Belgen startgerechtigd zijn in die wereldbekermanches...
"So what? We moeten toch niet het slachtoffer worden van ons eigen succes. Wie zo hoog staat, moet het recht hebben om deel te nemen aan de belangrijkste wedstrijden. Jammer dat de andere landen wat van hun pluimen laten. Tsjechië zet een stap terug, Zwitserland ook. Daarom is het niet slecht dat sommige Belgen (Baestaens, Bosmans, Vandekinderen, Dieter Vanthourenhout, red) de voorbije maanden punten gingen zoeken in bijvoorbeeld Japan of Denemarken. Dat is wel een goede zaak."
Tot slot nog even terug naar het sportieve. Zondag is het een echte veldrithoogdag in Zonhoven. Ik denk dat we Sven Nys stilaan opnieuw iets meer druk mogen opleggen.
"'(lacht) Daar kan ik wel mee om. Persoonlijk zie ik Zonhoven wel als eerste echte klassieker van het seizoen. Iedereen heeft kippenvel in die magische kuil. Zowel de renners als het publiek. De afgelopen jaren deed ik er altijd mee voor winst. De adrenaline die je voelt als je in de finale die kuil induikt... Onbeschrijflijk. Mijn favorieten? Dezelfde vier, tenzij het tactisch wordt. Alhoewel: Zonhoven is een 'conditie-cross': op het eind van het verhaal komen de besten sowieso naar voor. Dat zijn die vier die ik in jouw eerste vraag genoemd heb, hé."
Foto's: ©Photopress.be / Tekst: NicoDick