4 augustus 2015. "Niet schuldig!" Voor de vierde keer op rij hoorden we hetzelfde verdict. Na Tom Meeusen, Greg Van Avermaet en Bart Wellens werd met Laurens Sweeck nu ook de laatste betichte -wat een woord!- helemaal vrijgesproken. "Niét schuldig!!" Meteen ook het einde van een nachtmerrie voor renners én -minstens zo belangrijk- hun familie en entourage...
Nee, journalisten zijn niet van meet af meegegaan in het verkondigen van de onschuld van Meeusen, Van Avermaet, Wellens noch Sweeck. Of van die andere namen die de lijst van 'ozondokter' Mertens bevat. Voor alle duidelijkheid, er zwaar mee uitpakken deden we ook niet. Anderzijds: voor geen van hen wilden -of mochten- we onze handen in het vuur steken.
"De voorbije jaren zijn we immers al naïef genoeg geweest", klonk het tijdens de voorbije periode van onzekerheid uit monden van ervaren collega-journalisten. "Er zaten er de voorbije twee decennia wel meer voor ons die op hun communiezieltje zweerden niets verkeerd gedaan te hebben. Een paar jaren later vielen ze stuk voor stuk door de mand. Geef toe. Waarom zouden we Tom, Greg, Bart of Laurens zo maar geloven?"
"Dopefree"
Daartegenover zagen we Tom Meeusen die bewuste 13de januari 2013 het BK in Mol verkennen, zelfverzekerd mét petje op het hoofd: 'dopefree'. Een statement van jewelste. "Ik wilde het. En het mocht van teammanager Van Kasteren", aldus Meeusen toen met knikkende knieën.
Lap! Daar sta je dan als journalist. Aan de grond genageld met een dilemma waar je bijna duizelig van wordt. En met de gedachte: "Verdomme, als die Meeusen écht boter op zijn hoofd heeft, dan heeft die toch wel bijzonder veel lef om hier met dat petje rond te rijden. Zou hij zo ver gaan?"
Het was op dat moment dat we besloten Meeusen het voordeel van de twijfel te geven. In zijn verklaringen tijdens een aantal persconferenties begonnen we de Essenaar nog meer op zijn woord te geloven. Dat ook zijn bazen én -vooral- sponsors hem tijdens die babbels openlijk steunden, hielp ook.
Giswerk
Pas eind april werd Meeusen helemaal gezuiverd. Over de technische kwestie van de zaak (Meeusen werd beticht van het gebruik van cortisone en Vaminolact) willen we het hier niet eens hebben. Wel over het recht op verdediging. Niet alleen in de rechtbank, maar ook in de maatschappij. Dat terwijl de 'zaak Mertens' bijzonder weinig om het lijf had. Een onderzoeksdossier dat rammelde aan alle kanten. Er kwam zowaar giswerk aan te pas om dopingovertredingen aan te tonen. Het gevolg: de 'zaak Mertens' liep met een sisser af. Gebakken lucht, wegens gebrek aan bewijs! Een blaam voor onze magistratuur!
Na Meeusen volgden respectievelijk Van Avermaet en Wellens. Gisteren werd met Laurens Sweeck de laatste renner vrijgesproken. Trouwens... Van de uitgebreide lijst werden vier renners 'aangepakt'. Onder hen uitgerekend drie veldrijders. Vreemde -en onverklaarbare- verhouding, niet? Meeusen, Wellens en Van Avermaet zijn uiteraard grote namen, waar je kan mee uitpakken. Media-aandacht gegarandeerd. Ook wat Sweeck betreft, toch een van 's lands meest beloftevolle crossers.
Enfin. Eind goed, al goed. Nu is het aan de betrokken renners én hun teams om de eventueel gemaakte brokken te lijmen. Corendon bijvoorbeeld -de sponsor van het team van Sweeck- wachtte ongetwijfeld de uitspraak af om te beslissen of ze nog langer in het veldrijden actief zou blijven. De broers Roodhooft weten wat gedaan tijdens deze warme zomerperiode.
De hel
En aan de bewuste renners en hun directe omgeving om wonden te laten helen... Tom Meeusen vertelde eerder al uitgebreid hoe diep hij heeft gezeten. Te beginnen met die bewuste zaterdag in januari 2013, toen hij in Rome vernam dat hij uit de Wereldbekerselectie werd gezet. Straf, voor iemand die dik twee jaar later werd vrijgepleit! Hopelijk doet Meeusen straks weer helemaal mee aan de top. Van Avermaet daarentegen is altijd blijven presteren, maar ook hij verklaarde dit voorjaar al door een hel te zijn gegaan.
Bart Wellens is zelfs gestopt. De vraag of hij dat ook had gedaan, als hij vooraf de afloop van 'zijn zaak' had gekend, blijft door ons hoofd spoken.
Ook zeer opmerkelijk zijn een paar uitspraken van Stefaan en Christine, ouders van Laurens. "Mogen wij - als moeder en als vader - onze bedenkingen hebben over deze manier van gerechtelijk onderzoek voeren... over "publieke tenlastelegging" zonder ooit éénmaal gerechtelijk verhoord of gehoord te zijn? Mogen wij verbijsterd zijn over het hallucinant getimede mediacircus dat losbarst en waar het sensatiegehalte hoger ingeschat wordt dan de waarheid? Gewoonweg openlijk aan de dopingschandpaal genageld worden zonder persoonlijk ook maar enige weet te hebben van een bestaand dossier... Probeert u even onze beleving te volgen?" Of deze: "We willen u de pijnlijke details besparen wat dit met grootouders doet!", klinkt het.
"Hopelijk kan ik dit nieuws morgen ook op de voorpagina van de krant lezen, zoals een paar maanden geleden", noteerde Laurens Sweeck zelf op zijn Facebookpagina. Bij deze hopen we toch ons steentje bij te dragen...
Oproep
Al kunnen we niet anders dan afsluiten waarmee we dit artikel zijn begonnen: de media kan en mag niet vergeten wat er in de voorbije decennia is gebeurd! De pers heeft als plicht zijn ogen en oren open te houden. Maar in dit geval wensen we -vooral Meeusen en Sweeck als actieve veldrijders- een fantastische wintercampagne toe... En durven we onze magistratuur op te roepen zijn werk wat beter te doen vooraleer ze iemands reputatie zomaar voor de leeuwen gooit!
Opgetekend door Nico Dick
Foto: ©Veldritkrant.be