Het seizoen zit er op. In onze laatste Scherpe Blik evalueert Veldritkrant.be de belangrijkste crossteams. Wie krijgt onderscheiding? Wie moet het stellen met een onvoldoende? Een moeilijke oefening, blijkt. En ja, we houden ook rekening met de prestaties van de dames én de jongeren.
We evalueren de belangrijkste veldritteams in alfabetische volgorde. Komen aan bod: BKCP-Powerplus, Corendon-KwadrO, Crelan-AADrink, Giant-Alpecin, Sunweb-Napoleon Games, Telenet-Fidea en Vastgoedservice-Golden Palace. Onze score is uiteindelijk hoofdzakelijk bepaald door de prestaties van de eliterenners, al houden we ook -een beetje- rekening met de resultaten van de jongeren en dames. Helemaal onderaan vindt u een uiteindelijke ranking van 1 tot en met 7.
BKCP-POWERPLUS (en Enertherm-BKCP): ONDERSCHEIDING
Belangrijkste resultaten:
Elite: 5 klassementszeges, Nederlandse én wereldtitel, eindzege Hansgrohe Superprestige
Dames: Europese en Belgische titel, WK-zilver, eindzege Wereldbeker, nummer 1 op de UCI-ranking
Jongeren: -
Het team van de broers Roodhooft kende de voorbije zomer tegenslag toen het kopman Niels Albert zag uitvallen. 'Het sein voor de anderen om op te staan', klonk het op de ploegvoorstelling. 'Voor Mathieu van der Poel is het misschien nog een jaartje te vroeg, maar van hem verwachten we af en toe al eens een uitschieter.'
Het draaide anders uit. Ook Wietse Bosmans verdween een seizoen in de lappenmand, terwijl vaste waarde Philipp Walsleben -en nog erger, Lubomir Petrus- een seizoen lang achter de feiten aanholde. Tot diep in de winter moest het team het stellen met die ene knappe zege van Mathieu van der Poel in Gieten. Het kan niet anders of er was eind november sprake van paniek in de rangen.
Maar de Roodhoofts en vader Van der Poel hadden een plan: ze werkten met goudhaantje Mathieu toe naar de belangrijke januarimaand. Mét succes. Van der Poel werd Nederlands- en wereldkampioen, won nog vier klassementscrossen en pakte in zijn debuutjaar bij de profs de eindzege in de Superprestige.
Ook Vincent Baestaens en David Van der Poel traden af en toe op het voorplan. Terwijl Sanne Cant op haar 23ste twee stappen voorwaarts zette en het damescircuit domineerde en ook belofte Adam Toupalik al een paar keer zijn neus aan het venster stak.
Conclusie: Wat dreigde een rampseizoen te worden, eindigde zes maand later toch in een succeswinter. Nu maar duimen dat Mathieu van der Poel nog een paar winters even graag blijft crossen als hij vandaag doet...
CORENDON-KWADRO: ONVOLDOENDE
Belangrijkste resultaten:
Elite: Zwitserse titel en Duitse titel
Jongeren: Belgische titel, WK-zilver en eindzege Bpost Bank Trofee
Teammanager Marc Herremans kan en mag niet tevreden zijn van de voorbije winter. Tijdens de voorbereiding was al duidelijk dat Martin Bina, Radomir Simunek (mede door ziekte), Marcel Meisen en Julien Taramarcaz een moeilijke winter tegemoet gingen. In extremis werd nog Bart Aernouts als kopman en 'wegkapitein' aangetrokken.
Maar resultaten bleven uit. Ook Marc Janssens, die werd ingehaald om de buitenlanders mee te begeleiden, kon het tij niet helemaal keren, al was bij sommigen toch wat evolutie merkbaar. Dat Bart Aernouts niet meer zijn niveau van weleer haalde, was een extra minpunt. De nationale titels van Marcel Meisen en Julien Taramarcaz waren niet meer dan pleisters op de wonde. Gelukkig had het team de broers Sweeck in zijn rangen. Zowel Laurens als Diether deden hun stinkende best om de ploeg toch op de kaart te zetten. Vooral Laurens maakte bij momenten indruk.
Conclusie: De broers Roodhooft richtten indertijd Kwadro-Stannah op om de buitenlanders te verenigen en naar een hoger niveau te tillen. Daar zijn ze voorlopig niet in geslaagd. Integendeel: het zijn uitgerekend opnieuw Belgen die het team in de belangstelling moeten houden. Benieuwd wat de toekomst brengt...
CRELAN-AA DRINK: ONVOLDOENDE
Belangrijkste resultaten:
Elite: 1 klassementszege
We moeten een kat een kat noemen: het tweemansteam van Paul Van Den Bosch en Jan Verstraeten brak de voorbije winter geen potten. Kopman Sven Nys startte zijn seizoen voortvarend met een indrukwekkende zege op de Hotondberg in Ronse, maar er kwam geen vervolg. Er is ondertussen voldoende gezegd en geschreven over het falen van de Kannibaal, zodat we daar niet te veel op terug moeten komen. Nys sleurt uiteraard een verleden mee: in het oog van de publieke opinie is alleen het beste goed genoeg voor de Vlaams-Brabander.
Sven Vanthourenhout 'draaide' dan weer beter dan de voorbije jaren, maar ook hij kende in de laatste anderhalve maand een terugval.
Conclusie: de keuze van sponsor Crelan om met slechts twee man de winter aan te vatten, speelt de bankinstelling nu parten: Nys faalde, en daarvoor had het team geen alternatief. Al is dit uiteraard een heel bewuste keuze van CEO Luc Versele. Sven Nys heeft uiteraard -zelfs bij minder presteren- een enorme commerciële waarde. Maar sportief krijgt Crelan-AA Drink dit seizoen een onvoldoende.
GIANT-ALPECIN: VOLDOENDE
Belangrijkste resultaten:
Elite: 2 klassementszeges, WK-brons
WorldTourteam Giant-Alpecin doet het op de weg met John Degenkolb en Marcel Kittel. In het veld heeft het team met Duitse licentie momenteel maar één renner: Lars van der Haar. Twee jaar geleden nog gebombardeerd tot Nederlandse hoop in bange dagen, maar die status heeft hij veel sneller dan verwacht moeten delen met Mathieu Van der Poel.
Toch mag Van der Haar terugblikken op een voortreffelijke winter. Maar vooral hij is slachtoffer geworden van de plotse opmars van Van der Poel en Van Aert. Daardoor sléchts twee klassementszeges (weliswaar in de Wereldbeker), maar geen trui, noch eindzeges in de regelmatigheidscriteria.
Conclusie: Toch heeft Van der Haar een klein stapje vooruit gezet: dit jaar reed hij voor het eerst alle klassementscrossen en hij deed dat op een constant niveau. Getuige daarvan zijn tweede plaats in onze eigen ranking, die we vorige week publiceerden. Goed voor een ruime 'voldoende'.
SUNWEB-NAPOLEON GAMES (en Lares-Doltcini): ONDERSCHEIDING (+)
Belangrijkste resultaten:
Elite: 7 klassementszeges, Belgische titel, eindzege Wereldbeker
Jongeren: wereldtitel, eindzege Superprestige, eindzege Wereldbeker en een pak overwinningen bij de beloften, junioren en nieuwelingen
Teammanager Jurgen Mettepenningen liep dit seizoen met de grootste smile rond in het veld. En terecht. Zijn twee kopmannen vervulden elk hun rol. Klaas Vantornout kroonde zich voor de tweede keer in zijn carrière tot Belgisch kampioen, maar miste -hoofdzakelijk door ziekte- regelmaat. Maar dat werd dan weer gecompenseerd door Kevin Pauwels, deze winter de regelmaat zelve. Pauwels eindigde in élke klassementscross van het seizoen in de top zeven en werd eindwinnaar van de Wereldbeker. Alleen op de kampioenschappen lukte het alweer niet voor de Kempenaar.
Daarnaast brak ook neoprof Gianni Vermeersch sneller door dan verwacht. Ploegleider Mario De Clercq telde zo maar liefst drie renners in de WK-selectie van bondscoach De Bie. En het scheelde geen haar of ook Tim Merlier -ook al verdienstelijk als neoprof- had het kwartet volgemaakt. Minpuntjes: Dieter Vanthourenhout kende een mindere winter, terwijl Jim Aernouts geen progressie meer maakte.
Maar daar staat een extra pluspunt tegenover: Michael Vanthourenhout won de Wereldbeker bij de beloften en is wereldkampioen. De opvolging lijkt verzekerd. Daarnaast kan Mettepenningen in zijn jongerenteam Lares-Doltcini rekenen op de een rist talentvolle jongeren die stuk voor stuk hun mannetje stonden.
Conclusie: Drie teams staken er deze winter bovenuit. Maar als we het echt over het sterkste team hebben, dan is dat toch dat van Mettepenningen. Gróte onderscheiding krijgt het team net niet. Daarvoor had ook de regenboogtrui bij de profs en/of nog een extra eindzege in een regelmatigheidscriterium hun seizoen wat meer glans moeten geven.
TELENET-FIDEA (en Young Telenet-Fidea): ONVOLDOENDE
Belangrijkste resultaten:
Elite: 1 klassementszege
Jongeren: WK-zilver, eindzege Superprestige, eindzege Wereldbeker, Belgische titel
Dames: eindzege Bpost Bank Trofee
Het klinkt hard, maar teammanager Hans van Kasteren mag niet tevreden zijn van zijn eliterenners. Tom Meeusen boekte een mooie overwinning in Ruddervoorde en pakte zilver op het BK. Té weinig voor een team als Telenet-Fidea. Té weinig voor een klepper als Meeusen. Dat hij eind januari opnieuw in opspraak kwam in de 'zaak rond dokter Mertens' is een geldig excuus voor zijn slabakkende laatste seizoensweken, maar die vlieger gaat niet op voor de rest van het seizoen.
Corné van Kessel zette wel een stap vooruit, maar de Nederlander heeft niet het talent van een Van der Poel of Van Aert. Zeer verdienstelijk tot tweederde van het seizoen, maar ook hij deelde in de slotfase mee in de malaise. Zijn landgenoten Thijs van Amerongen en Niels Wubben waren net als Bart Wellens een winter lang onzichtbaar.
Dan mogen Van Kasteren en zijn ploegleiderduo De Bie-Wouters zich in de handen wrijven dat ze in hun jongerenteams een aantal talenten hebben die op termijn kunnen doorstromen. Toon Aerts in eerste instantie, op termijn wellicht ook zijn broer Thijs en Quinten Hermans, die enkele mooie flitsen liet zien. En -uiteraard- hun paradepaardje bij de junioren: Eli Iserbyt, die de hele winter domineerde maar... de wereldtitel miste. Ook Max Gulickx is een talentje om mee verder te werken.
Tot slot deden ook de dames het verre van slecht. De eindzege van Ellen Van Loy in de Bpost Trofee mag als een groot succes beschouwd worden. Ook Jolien Verschueren liet op haar lievelingsparcoursen een paar klasseflitsen zien.
Conclusie: Het vertrek van Wout van Aert blijkt een ramp voor Telenet-Fidea. En dat gemis is niet in één jaar tijd op te vangen. De sterke prestaties van de jongeren en de dames zijn mooi, maar staat voor de sponsors ongetwijfeld niet in verhouding tot de publiciteit die de profs moeten pakken. En dat doen -met alle respect- Niels Wubben en Thijs van Amerongen niet, en Bart Wellens niet meer.
VASTGOEDSERVICE-GOLDEN PALACE: ONDERSCHEIDING
Belangrijkste resultaten:
Elite: 6 klassementszeges, eindzege Bpost Bank Trofee, WK-zilver, BK-brons, Belgische titel elite zonder contract
Vastgoedservice-Golden Palace bestaat amper 14 maanden, maar heeft zich in die korte periode opgeworpen tot een vaste waarde in het veldrijden. Uiteraard met dank aan Wout van Aert, die zich samen met Mathieu van der Poel tot dé revelatie van het seizoen ontpopte. Van Aert tekende in zijn eentje voor zes zeges in klassementscrossen én werd vice-wereldkampioen.
Ook Jens Adams was in de maanden oktober-november een vaste waarde in de top tien van de belangrijke wedstrijden. De jongste van de Adamsbroers combineerde als neoprof daarbij het veldrijden met zijn studies, waardoor we zijn prestaties nog meer naar waarde schatten.
Rob Peeters -op de ploegvoorstelling nochtans aangekondigd als kopman- kende dan weer een minder seizoen, terwijl ook Joeri Adams en Jan Denuwelaere niet brachten wat van hen verwacht werd. Eerstejaarsbelofte Yannick Peeters toonde een paar flitsen van zijn talent, maar miste wat regelmaat, Jelle Schuermans -vorig jaar nog brons op het junioren-WK in Hoogerheide- ondervond aan den lijve dat de overstap van de junioren naar de beloften geen makkelijke stap is.
Conclusie: Vastgoedservice-Golden Palace verdient net als Sunweb-Napoleon Games en BKCP-Powerplus onderscheiding, maar als team blonken ze alleen uit in Essen, waar Rob Peeters de rode loper uitrolde voor Wout van Aert en zijn Bpost Bank-eindzege. Om grote onderscheiding te behalen, kwamen de resultaten té veel van één iemand.
Onze uiteindelijke rangschikking:
1. Sunweb-Napoleon Games
2. BKCP-Powerplus
2. (ex-aequo) Vastgoedservice-Golden Palace
4. Giant-Alpecin
5. AA Drink-Crelan
6. Telenet-Fidea
7. Corendon-Kwadro
Foto's en tekst: ©Veldritkrant.be