Ere wie ere toekomt. De laatste Scherpe Blik van het seizoen komt van Sven Nys, de man van het seizoen. Niet in de vorm van stellingen, wel in vraag-antwoordvorm, wat ons toelaat 2013-2014 te analyseren. Af en toe pittig en scherp, maar nooit schofferend. Moet kunnen, toch?
Gefeliciteerd Sven. Zdenek Stybar is wereldkampioen, maar jij bent zonder enige twijfel de man van het seizoen 2013-2014.
"Met eindzeges in twee van de drie regelmatigheidscriteria, de Belgisch titel, de vice-wereldtitel en als renner met het meeste aantal zeges heb ik wel recht op die status, vind ik. Er zat regelmaat in mijn prestaties en -opmerkelijk vind ik zelf-, mijn tweede seizoenshelft was indrukwekkend."
Is het een bewuste keuze geweest om beter te zijn in deel twee van de winter?
"Nee, want net als iedereen wilde ik goed aan het seizoen beginnen. Maar het viel wat tegen. Deels door pech (Valkenburg, red), deels door minder presteren (Tabor) viel mijn Wereldbekerklassement meteen in het water. Met dank aan de snellere omlopen ook. Toch zag ik meteen dat het potentieel er was om een goed seizoen te maken. Zoals in Ronse. Maar pas na mijn stage vond ik pas echt de ideale pedaaltred en was ik vertrokken voor twee topmaanden."
Je was niet alleen fysiek sterk. Je blonk van zelfvertrouwen. Dat leek af en toe zelfs te neigen naar arrogantie. Zo werden bepaalde tweets je niet altijd in dank afgenomen. 'Intimidatie' noemde Richard Groenendaal het in een eerdere Scherpe Blik.
"Arrogantie is het absoluut niet. Ik begrijp wel ergens wat er bedoeld wordt, maar dat is een situatie die zichzelf creëert. Kijk, ik ben ook verbaasd dat ik dit op mijn 38ste nog presteer. En als ik een tweet post met met trainingsgegevens op, dan is dat niet gefantaseerd, hé. Wel de realiteit. En daar haal ik kracht uit, dat maakt me mentaal sterker. Dat dit zwaar aankomt bij de concurrentie, dat geloof ik. Maar moet ik daar dan van wakker liggen?"
Mentale sterkte is belangrijk. Is dat wat Niels Albert de voorbije weken af en toe ontbrak? Meer dat dan zijn fysieke paraatheid?
"Het één gaat absoluut niet zonder het ander. Als je mentaal niet top ben, mag je goede benen hebben zoveel je wil, je redt het niet. En omgekeerd geldt hetzelfde. Het mag in het 'koppeke' goed zitten, als je fysiek niet top bent, zal je ook niet winnen. Ik denk dat het bij Niels een combinatie van beide was. De laatste twee weekends bevestigen dat. In Middelkerke (waar Albert de Superprestige verloor, red) was hij mentaal wél sterk. Ik zag karakter en gedrevenheid, maar zijn lichaam liet het niet toe. Dat was dus eerder een fysiek probleem. Dat hij Oostmalle wel won? Ja, op een parcours dat hem op het lijf geschreven is en met een dag minder competitie in de benen. Terwijl een aantal jongens -voor wie niets meer op het spel stond- het liet lopen."
"Eigenlijk begon het bij Niels Albert fout te lopen in december, toen hij terugkwam van stage. Hij is niet de eerste die niet goed uit zo een stage komt, hé. Eigenlijk moet iedereen zijn eigen plan volgen, niet een ander kopiëren. Het is niet omdat bij de één iets werkt, dat dit bij een ander ook werkt."
Beweer jij nu dat Albert jou kopieert? Het is niet de eerste keer dat hij op stage gaat...
"Ik zie toch dat er veel nagebootst wordt uit het verleden, ja. Ik hoor dat er nu ook al overwogen wordt om volgend seizoen een aantal wedstrijden te laten schieten in de aanloop naar het WK, omdat Stybar er fris aan de start stond en wereldkampioen werd. Maar dat gegeven geldt toch niet voor iedereen. Ik kopieer niemand! Ik probeer zelf zoveel mogelijk nieuwe dingen te creëren. Wie kopieert, loopt achter de feiten aan, want op dat moment is je concurrent alweer bezig met iets nieuws."
Welke nieuwe dingen heb jij het voorbije seizoen gecreëerd?
"Een paar. Ik laste een volledig crossvrij weekend in, dat mij deugd heeft gedaan. Ik heb ook Otegem laten vallen bijvoorbeeld, wat goed was omdat ik in topvorm verkeerde. Maar dat kan volgend jaar misschien weer anders zijn, afhankelijk van de conditie op dat moment. Een ander voorbeeld is mijn switch van Colnago naar Trekfietsen. Je gelooft niet wat een mentale boost mij dat gaf. Wat het volgend jaar wordt? Geen idee, maar er dienen zich ongetwijfeld wel opnieuw dingen aan."
Even terug naar Niels Albert. We kunnen ons voorstellen dat zelfs jij medelijden met hem had, toen je hem in Middelkerke in extremis die Superprestige-eindzege afpakte...
"Toch niet! Waarom zou ik? Dat is een fase waar je als sporter doorheen moet. Of je wordt er sterker van, of je gaat er onderdoor. Ik kan het een beetje vergelijken met Pijnakker 2004, toen ik de Wereldbeker verloor. Al is het niet helemaal hetzelfde. Ik had toen het gevoel dat iedereen tégen mij was. En dat de tegenstanders er plezier in hadden mij te zien verliezen. Ik denk niet dat iemand Albert die Superprestige niet gunde. Het was gewoon een situatie die zich voordeed. Maar in Pijnakker beleefde ik een dieptepunt in mijn carrière. Dat kan voor Niels in Middelkerke hetzelfde geweest zijn. Aan hem om daar kracht uit te putten."
Wie is voor jou de revelatie van het seizoen?
"Zonder twijfel Tom Meeusen. Hij won de Koppenbergcross en was na de jaarwisseling top. En hij heeft het volgehouden tot helemaal op het eind van het seizoen. Maar naast Meeusen geef ik ook een speciale vermelding aan Corné van Kessel en Wout Van Aert. Van Kessel zette een grote stap vooruit, al is hij geen winnaar. Wat Van Aert betreft: indrukwekkend hoe die op zijn 19de al zo sterk voor de dag komt op zware omlopen. Bovendien lijkt hij de juiste ingesteldheid te hebben. Hij is met zijn vak bezig. Anderzijds heeft hij ook nog werkpunten: op snellere omlopen is zijn generatiegenoot Mathieu van der Poel beter. En ter aanvulling: weet je wat ik de grootste blunder van het seizoen vind? Het feit dat Hans van Kasteren Van Aert heeft laten vertrekken naar Vastgoedservice-Golden Palace. Dat is een hele straffe, vind ik."
De grootste ontgoocheling van de voorbije winter?
"Laat mij duidelijk zijn, daarvoor komt Niels Albert niét in aanmerking! Niels haalde dubbel zoveel overwinningen als de twee Sunweb-Napoleonkopmannen samen. Vantornout begon sterk in Ruddervoorde en Ardooie, maar kwam nadien nergens meer in aanmerking voor een zege. Kevin Pauwels leek twee jaar geleden op weg om mee te dingen naar de titel 'koning van de cross', maar daar is hij ondertussen ver van verwijderd. En ze mogen het bij Sunweb draaien of keren zoals ze willen, ik blijf erbij dat het dumpen van Marc Herremans daar voor iets tussen zit."
Verklaar je nader.
"Iemand trainen is één ding. Er zijn wel meerdere coaches die een deftig trainingsschema kunnen uitschrijven. Maar daarnaast moet je er als coach ook in slagen om je renner mentaal op het juiste spoor te houden. Dat gaat niet op bestelling, hé. Zo is de band tussen mezelf en Paul (Van den Bosch, red) veel meer dan puur trainingsgericht. Wij voelen elkaar blindelings aan. Ik vrees dat dit tussen Kevin Pauwels en zijn nieuwe coach (Erwin Borgonjon, red) niet het geval is. Kevin is iemand die je met fluwelen handschoenen moet aanpakken..."
Ander onderwerp. Toen het seizoen een paar weken ver was, hadden we het over een -weliswaar voorzichtige- opleving van de buitenlanders. Op Stybar na -die wegrenner is- lijken die wat weggedeemsterd...
"Lars van der Haar en Philipp Walsleben zijn absolute blijvers. Van der Haar zal -mits hij wat ouder en sterker wordt- de toekomst van het veldrijden kleuren. Walsleben slaagt er maar niet in te winnen, maar zette wel een grote stap voorwaarts. Maar wat is er aan de hand met Meisen, Bina en Taramarcaz? Meisen start snel, maar zakt steevast weg. Ook Taramarcaz, die vorig jaar flitsen liet zien, bevestigde niet. En Bina, dat is al helemaal een raadsel. Ik zit achttien jaar in de cross, maar dit kan ik niet verklaren. In Ronse rijdt hij Albert uit de wielen. Ook in Heusden-Zolder deed hij mee voor winst. Maar waar was hij de rest van de winter?"
"Geef ons nog een zomer de tijd", vertelde Marc Herremans van Kwadro-Stannah. Bina, Meisen en Taramarcaz rijden alle drie in zijn team.
"Hij heeft een punt. Herremans is pas bij het team gekomen in het begin van het seizoen. Dan heb je geen vat meer op de voorbereiding van die jongens. En Taramarcaz kwam pas in januari bij de ploeg aansluiten. Voor Marc komt er straks een belangrijke periode aan. Aan hem om die mannen tot een ploeg te kneden en er voor te zorgen dat ze komende zomer goed werken."
Tot slot: de Koppenbergcross heeft deze week -in samenwerking met Helen Wyman- voor een primeur gezorgd. De dames verdienen in Oudenaarde straks evenveel als de mannen.
"Top! Kijk, we moeten het lot in eigen handen nemen. Wachten is geen oplossing, we moeten investeren in het damesveldrijden om het niveau omhoog te krijgen. Als we hen kansen geven, hen financieel steunen, zal het vrouwenveldrijden er binnen vijf jaar anders uitzien. Daarom vind ik het zo fout wat de Superprestige doet. Je moet investeren vóór het er kan uitkomen. Op de Lotto spelen, werkt zelden of nooit. En met Marianne Vos als uithangbord zit het goed. Vos is de Eddy Merckx van het dameswielrennen. Ik zag haar ooit op de piste aan het werk achter een derny: indrukwekkend! Oké, het is misschien niet altijd spannend als ze er bij is, maar ze helpt het niveau omhoog. Omdat de andere meisjes haar proberen te benaderen..."
Bedankt! En geniet van je verlof
Foto's: Patje Cosyn