Velofollies 2025

Joyce Vanderbeken pakt wereldtitel gravel age 40-44

Joyce Vanderbeken pakt wereldtitel gravel age 40-44

De wereldtitel gravel bij de dames age 40-44 ging zaterdagnamiddag in Leuven naar Joyce Vanderbeken. De West-Vlaamse bleef twee Nederlandse rensters voor. "Deze titel is mijn eerbetoon voor Nico 'Chico' Berckmans", klinkt het

"Tijdens de wedstrijd besefte ik vrij snel dat de tegenstand best pittig was", deed Vanderbeken haar verhaal na de podiumceremonie. "Kwam er ook nog eens bij dat ik al vrij snel zonder voorrem moest rijden. Dat speelde wel in mijn hoofd. Bepaalde bochten nam ik zeer voorzichtig en zelfs op een rare manier. De voet ging meermaals uit het klikpedaal."

In de finale speelde Dame Fortuna een bepalende rol. Achter Kim Knaeps (winnares age 35-39) en Vanderbeken gingen een aantal rensters tegen de grond. "Doordat we in verschillende leeftijdscategorieën reden, wisten we beiden dat we niet mochten twijfelen. Anders hadden we misschien wel gepokerd. We wisten ook dat we beiden in een winnende positie reden en pepten mekaar de laatste honderden meters op."

Velen zullen het waarschijnlijk niet meer weten, maar de allerlaatste Belgische kampioene in het veld alvorens Sanne Cant aan haar reeks van vijftien opeenvolgende Belgische titels begon was de nu veertigjarige Vanderbeken. Zij klopte de piepjonge Cant wel degelijk op een BK. "Hoe langer de zegereeks van Sanne begon te duren, hoe harder ik elk jaar hoopte dat ze won. Het is toch iets speciaal dat ik haar als laatste op een BK wist te kloppen. Dat kan ik niet ontkennen. Ik vind het nu nog steeds een grote eer."

De zege in Leuven had voor de Zwevegemse een emotionele betekenis. "Vorig jaar won ik hem ook. Maar omdat ik van categorie moest overgaan mocht ik hem niet dragen. Nu kan ik er wel mee rondrijden. Bovendien reed ik vandaag met mijn voormalige trainer Nico Berckmans in gedachten. Te moeten horen dat hij eerder deze week overleden was kwam verrassend aan. En kwam ook zeker binnen. Deze titel is dan ook echt wel voor 'Chico.' ", aldus Joyce

Tekst Lieven Verheyen - fotocredit TFoto

 




Zoeken

Kalender

oktober 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!