Net zoals er in het veld wordt gestreefd naar gelijk prijzengeld voor de dames en de heren, is dat ook het opzet voor het wegwielrennen, onder de noemer Closing the Gap. Flanders Classics blijft verder investeren, voorziet alvast een gelijke prijzenpot in de Ronde en voorziet nieuwe jeugdwedstrijden.
Het is ondertussen twee jaar geleden dat Flanders Classics, naast de andere koepelpartners, KPMG Belgium als presenting partner voor z’n vrouwenwedstrijden mocht voorstellen. In februari 2020 werd het Flanders Classics Women - Closing the Gap project gepresenteerd, een meerjarenplan om het vrouwenwielrennen met extra middelen te ondersteunen en de sport zo te helpen evolueren.
1 miljoen euro
Twee jaar later kunnen Flanders Classics en KPMG met trots terugblikken op succesvolle stappen die de sport dankzij die samenwerking heeft kunnen zetten. Dat bewijzen ook de cijfers, zo zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. "Als we terugkijken naar 2018 en onze inspanningen van dan tot en met dit seizoen optellen, zullen we maar liefst 1 miljoen euro in het vrouwenwielrennen geïnvesteerd hebben."
Belangrijke kanttekening, dat bedrag omvat enkel de vergoedingen aan federaties, startgelden en prijzengelden. Die investering staat dus los van organisatorische kosten en investeringen in media en tv-coverage. "Dat laatste is net één van onze focuspunten geweest, het vrouwenwielrennen als audiovisueel product interessanter maken", zegt Van Den Spiegel. "Zo zullen de vrouwen volgende week zaterdag in Ninove opnieuw na de mannen finishen en brengen we hun finale net als vorig jaar live op televisie. Voor ons is dat een heel bewuste keuze geweest. Belangrijker dan het prijzengeld, tot nu."
Gelijk prijzengeld Ronde van Vlaanderen
Flanders Classics zette de voorbije seizoenen in op de categorieverhogingen van z’n wedstrijden, een allereerste Scheldeprijs voor vrouwen en trekt met de recente parcourswijzigingen in de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem de kaart van sporttechnische gelijkheid.
De volgende stap is logisch: "Dat is het prijzengeld. Naast categorieverhogingen van Dwars door Vlaanderen en De Brabantse Pijl naar ProSeries en het verder inzetten op live tv-coverage, zullen de winnaar en winnares in de Ronde van Vlaanderen dit jaar hetzelfde prijzengeld ontvangen", zegt Van Den Spiegel trots. "De bedoeling blijft om, zoals in het meerjarenplan voorgesteld, in 2023 dan alle prijzengelden gelijk te schakelen."
Ronde van Vlaanderen jeugddag
In 2022 zet Flanders Classics ook extra in op de jeugd. Zo is er op 22 mei de allereerste Ronde van Vlaanderen jeugddag in Oudenaarde. Daar staat voor de eerste keer ooit een wedstrijd voor U17 en U19 vrouwen op het programma. Een ontwikkeling die ook partner KPMG graag ziet gebeuren.
"Het doet me deugd om te zien dat er meer jongerendagen en jeugdraces worden georganiseerd voor vrouwen", zegt Van Donink. "En dat is, naast de investeringen in het prijzengeld, minstens even belangrijk voor de verdere professionalisering van het vrouwenwielrennen. Het geeft de duidelijke boodschap aan jong, vrouwelijk wielertalent: er is een toekomst voor jullie."
Met deze nieuwe ontwikkelingen staan Flanders Classics en KPMG aan de vooravond van een nieuw seizoen, waarin voor het eerst sinds dit partnership samen van de koers genoten kan worden. Afspraak op zaterdag 26 februari in Gent, voor de aftrap van het voorjaar met Omloop Het Nieuwsblad.
Info Omloop Het Nieuwsblad klik hier
Fotocredit Team Plantur-Pura / tekstbron: Flanders Classics
Lees ook:
Team Plantur-Pura lanceert zich voor het wegseizoen klik hier
Yara Kastelijn legt haar focus op het wegseizoen klik hier