Wereldbeker in Bogense, waar zelfs 'Manneken Pis' thuis is

Wereldbeker in Bogense, waar zelfs 'Manneken Pis' thuis is

Onze veldrijders ontdekken dit weekend nieuw terrein. Het cross-circus is immers te gast in het Deense Bogense. Twee keer in twee jaar. Zondag voor de Wereldbeker, volgende winter voor het WK. "Voldoende om onze regio te promoten", klinkt het daar op het eiland Funen.

Dat we er blij mee zijn, met die trip naar Denemarken. Wat ons betreft, mag het zelfs wat meer zijn. Toch moeten we voorlopig vrede nemen met een dubbel bezoek: dit jaar de wereldbekermanche, volgend seizoen de strijd om de regenboogtrui. "Tegen dan moeten we ons doel bereikt hebben", vertelt Per Olesen, CEO van de Dienst Toerisme van Noord-Funen ons.

Simon Andreassen

"Een paar jaar geleden tijdens een brainstorming met de vraag hoe we onze regio nog meer konden promoten, kwamen we bij het wielrennen terecht", aldus Olesen. "Omdat natuur en sport (het eiland Funen -of Fyn in het Deens- is populair bij bikers, red) onze grootste troeven zijn. En het wielrennen, mountainbiken en veldrijden in het bijzonder, is een groeiende sport in Denemarken. Daar is Simon Andreassen het mooiste voorbeeld van."

We kennen Andreassen uiteraard als juniorenwereldkampioen veldrijden in Tabor 2015, maar hij maakt vooral furore in het mountainbiken en is uit Funen afkomstig. In Bogense zien ze hem, samen met ex-renner Hendrik Djernis, als ambassadeur voor hun events.

Bogense is een klein kuststadje ten noorden van het eiland en ligt op een klein half uurtje rijden van Odense, die tot de vijf grootste steden van Denemarken behoort. Het parcours is deels uitgetekend op de site van een camping (http://www.kystcamping.dk), aan de waterkant met zicht op de lokale haven, en is zeker niet vlak. Het ligt op een boogscheut van het centrum van het stadje dat zowaar zijn eigen Manneken Pis heeft. Een replica van dat van Brussel, voor alle duidelijkheid.

Tussen 7000 en 10.000 toeschouwers?

De Wereldbeker is er dus voor het eerst en wellicht ook voor het laatst te gast. Al houdt event-coördinator Peter Ginnerskov de deur op een kier. "Je weet maar nooit. Stel dat het publiek in groten getale de weg naar Bogense vindt... Zondag hopen we tussen de 7000 tot 10.000 toeschouwers te verwelkomen. Ja, dat is best ambitieus voor een eerste organisatie, maar we geloven in onze opzet."

Parcours:




Bannerfoto: ©Ellen Van Loy / Tekst: Nico Dick




Zoeken

Kalender

juni 2024<< >>
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Geen enkele cross missen? Klik HIER om de kalender aan jouw persoonlijke agenda toe te voegen!