Gisteren werden in Antwerpen Beobank-Corendon en de Veldritacademie Enertherm-Beobank voorgesteld. Opmerkelijk: in tegenstelling tot vroeger werd Sanne Cant in één adem met Mathieu van der Poel genoemd en naar voor geroepen. Een mooi symbolisch gebaar.
Toegegeven, ook wij bezondigen er ons wel meer aan: veel aandacht voor de mannen, terwijl we de dames nogal eens durven te verwaarlozen. De macht der gewoonte, weet je wel. Het damesveldrijden verdient beter. En dat hebben ze ook bij Beobank-Corendon begrepen. Sanne Cant maakt immers deel uit van het Enerthermteam, maar werd gisteren pas helemaal op het einde van de voorstelling van Beobank-Corendon naar voor geroepen, samen met Mathieu van der Poel.
Goed gedaan... Cant verdient die appreciatie. Al twee jaar naeen rijgt de Lilse de zeges aan elkaar, wordt ze zowel Belgisch- als Europees kampioene. Ondertussen is ze ook de vaste nummer één op de UCI-ranglijst. Alleen die regenboogtrui mist ze nog in haar al rijk gevulde trofeeënkast.
"Voor het tweede jaar op rij werd het net niet", zegt Cant. "Waarom? Omdat er eentje beter was, hé. Veel meer kan je daar niet over vertellen. Maar ik blijf volharden. Ooit lukt het me wel eens. Desnoods binnen vijftien jaar, bij de masters", knipoogt ze. Ze probeert er vooral niet wakker van te liggen. "Ik besef ondertussen dat die regelmaat ook belangrijk is. Ik won 20 crossen, twee titels en alle regelmatigheidscriteriums. Veel beter kan niet." Ter info: Cant is nog altijd maar 25.
Van der Poel start seizoen in Gieten
Bij Beobank-Corendon is Mathieu van der Poel uiteraard de kopman. De eerste twee wereldbekermanches (Vegas en Iowa) ziet de Nederlander (21) door een knieblessure in het water vallen, maar in Gieten (zondag 2 oktober) hoopt hij er te staan. "Aan de rechterkant heb ik nog wat last, maar ik kan trainen zoals ik wil. De conditie is al beter dan gehoopt op dit moment. Als het zo blijft evolueren is Gieten sowieso haalbaar", aldus Van der Poel.
De Nederlandse kampioen verwacht niet meteen honderd procent te zijn. "Ik denk toch nog een maand nodig te hebben om helemaal top te zijn. Mijn doelen? Ik wil heel graag nog eens wereldkampioen worden. Daarnaast is Zonhoven een cross die ik heel graag zou winnen. De Kuil is zo indrukwekkend. Het deed pijn dat ik die wedstrijd vorig jaar moest missen."
Roodhooft: "sterker in de breedte"
Teammanager Christoph Roodhooft weet dat vorige winter geen voltreffer was. "Als ploeg hebben we te weinig gepresteerd", klonk het. "Daar zat de lange blessure van Mathieu uiteraard voor iets tussen. Maar de anderen mogen zich niet zomaar verschuilen achter die afwezigheid. En die boodschap hebben ze nu begrepen. We staan in de breedte een stuk sterker. Het is nu tijd om woorden om te zetten in daden."
Over Van der Poel en Cant: “Voor Sanne wordt het belangrijk om haar niveau te behouden en de lijn door te trekken. Wat Mathieu betreft, hoop ik dat zijn comeback even indrukwekkend wordt als die van vorig seizoen. Uiteraard mikken we zowel bij de dames al bij de profs op de wereldtitel.”
Philipp Walsleben, Wietse Bosmans, Vincent Baestaens, David van der Poel en Daan Hoeyberghs vervolledigen de eliteploeg van Beobank-Corendon. Ook bij de beloften mag het team hoog mikken. Adam Toupalik toonde vorig seizoen op het WK dat hij bij de wereldtop hoort. Juniorenwereldkampioen Jens Dekker en Belgisch kampioen Jappe Jaspers, overgekomen van veldritacademie IKO Enertherm-Beobank, debuteren bij de beloften en mogen dromen van mooie resultaten. Stijn Caluwé, eveneens doorgegroeid uit de veldritacademie, vervolledigt het viertal.
Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick