Laurens Sweeck en Sven Nys kleurden mee de finale van de slotrit van de Ronde van Vlaams-Brabant. Sweeck reed onder de vod zelfs in zijn eentje rond. Uiteindelijk kwam het toch een massasprint. Werd die wel gewonnen door Tim Merlier, zeker. Kortom, de veldrijders deden het weer uitstekend in deze rittenkoers. En dat blijft niet onopgemerkt voorbijgaan.
André Tummeleer, ploegleider van het jongerenteam van Sunweb-Napoleon Games, postte het de voorbije weken al een paar keer op zijn Facebookpagina. "Zeg niet zomaar 'crosser' tegen een crosser", is zijn slogan. Vrij vertaald: "Veldrijders hebben meer inhoud dan sommigen vermoeden." Gelijk heeft hij. Na de Ronde van Luik maakten de veldrijders in de Ronde van Vlaams-Brabant opnieuw mee het mooie weer.
Snelle Merlier
Geen ontsnapping werd opgezet, of een aantal veldrijders pikte zijn wagonnetje aan. Namen? Teveel om op te noemen. Sven Nys en Sven Vanthourenhout toonden zich. Laurens Sweeck boekte op een paar honderdsten van een seconde na, winst in de tijdrit en verloor alleen na pech een topresultaat in de eindranking. Julien Taramarcaz werd wel knap derde in dat eindklassement, Corné van Kessel vijfde, Bart Aernouts achtste. En Tim Merlier (grote foto) won de slotrit in een massasprint. Jawel, crossers kunnen ook sprinten. Volgens zijn ploegleider Mario De Clercq zijn er in ons land zelfs geen vijf die rapper zijn aan de streep.
En dan vergeten we nog Gianni Vermeersch. Zoon van ex-veelwinnaar Stefaan en in een wegkoers naar verluidt even geslepen als zijn vader. Vermeersch (kleine foto) leest de wedstrijd als geen ander, mist zelden de goede ontsnapping. In Vlaams-Brabant had hij zijn zinnen gezet op de bergtrui. Hij pakte hem. Net zoals hij eerder al -samen met Wout Van Aert trouwens- verbaasde in de koninginnenrit van de Ster ZLM Toer.
Tijdrijder Rob Peeters
Maar het ging over de Ronde van Vlaams-Brabant. Wellicht vergeten we nog een paar jongens. Zoals Bart Wellens, Tom Meeusen of Quinten Hermans. Ook zij toonden zich. En wat gezegd van Rob Peeters? Ook die pakte een derde plaats in de tijdrit.
Of zijn we nu aan het overdrijven? Hemelen we de veldrijders teveel op? Misschien... Maar dan toch maar een klein beetje. Want vandaag stond op de regionale pagina's van een gerenommeerde sportkrant letterlijk te lezen dat de veldrijders het niveau van de Ronde van Vlaams-Brabant de hoogte hebben ingejaagd. Leuk om lezen, toch? Zeker als je weet dat de auteur van het stuk niet dé grootste veldritfan is. En jawel, wij weten ook wel dat de Ronde van Vlaams-Brabant niet de Ronde van België of de Ster ZLM Toer is.
In elk geval, wij kijken nu al uit naar de Ronde van Namen. Ook daar staan weer een pak crossers aan de start. Laat ze daar nog maar eens de strijd aangaan tegen hun collega-wegrenners, vooraleer ze het anderhalve maand later -voor een half jaar lang- onder elkaar moeten uitvechten. Trouwens, in afwachting van de Ronde van Namen volgen we ook de Tour d'Alsace, die morgen van start gaat, op de voet. Wietse Bosmans, Mathieu van der Poel, Philipp Walsleben en Lars van der Haar zijn er maar een paar leuke namen aan de start.
Champs Elysées
By the way, won er gisteren ook geen crosswereldkampioene -nu ja, toch een parttime veldrijdster- een of ander 'ritje' op de Champs Elysées? En deden de Telenet-Fidea- én Lares-Doltcini-jongeren het dit weekend ook niet uitstekend in een juniorenmeerdaagse? Ja, toch. Om met de woorden van André af te sluiten: noem een crosser niet zomaar een crosser...
Foto's: Patje Cosyn