Niet alleen Niels Albert kampt met hartproblemen, ook Sunweb-Napoleongamesbelofte Yorben Van Tichelt is op de sukkel. Eind juni moet de Kempenaar onder het mes. Koersen is voorlopig taboe. "Plots steeg mijn hartslag tot 240 slagen per minuut."
Sunweb-Napoleon Games moet het momenteel zonder zijn tweedejaarsbelofte Yorben Van Tichelt stellen. Bij de Oostmallenaar werd de voorbije weken een hartprobleem vastgesteld. Gelukkig kreeg hij meteen ook te horen dat het niet om de meest ernstige hartkwaal gaat. Toch moet Van Tichelt voorlopig buiten competitie blijven, tot een noodzakelijke operatie die hij op 25 juni ondergaat.
240 slagen per minuut
“Het probleem manifesteerde zich recent tijdens een wegwedstrijd”, vertelt Yorben het verhaal. “Ik zat gewoon in het peloton, maar plots verzuurde ik helemaal en ervoer ik bizarre pijnen. Toen ik op m’n hartslagmeter keek, zag ik dat die steeg tot 240 slagen per minuut. Waarop ik uiteraard meteen moest afstappen. Ik had dit gevoel al een paar keer eerder meegemaakt, in de cross in Kalmthout onder meer, maar toen droeg ik geen hartslagmeter en had ik dus ook absoluut geen idee van wat er aan de hand was.”
Na de nare ervaring zocht Yorben uiteraard enkele specialisten op, bijgestaan door het Sunweb-teammanagement en ploegdokter Frank De Winter. De onderzoeken brachten geen dramatisch nieuws. “Het gaat om hartritmestoornissen, maar dan wel om een op te lossen en niet kwaadaardige soort”, aldus Van Tichelt. “Maar professor Nuyens, de tweede specialist die ik bezocht, draaide er niet omheen: als ik geen ingreep onderga, ben ik niet meer geschikt om topsport te beoefenen.”
"Verontrustend"
Daarom werkt de Kempenaar momenteel geen wedstrijden meer af en beperkt hij zich tot trainen.
Op 25 juni ondergaat hij een operatie. “Professor Nuyens verzekerde mij dat er een slaagkans van 95 procent is. Het gaat om een kijkoperatie waar de dokters eerst en vooral het probleem opnieuw willen uitlokken, om te zien vanwaar het komt. Tegelijkertijd wordt bekeken of het probleem meteen kan opgelost worden of er later een tweede operatie moet gepland worden. Er wordt ook gekeken of er geen littekenweefsel op het hart is ontstaan, zoals dat bij Niels Albert het geval is.”
Uiteraard kwam het nieuws hard aan bij een gezonde jongen van twintig. “Het was schrikken, toen dat probleem zich manifesteerde. Is het iets slecht, of toch niet? Verontrustend. Tijdens mijn laatste wegwedstrijd was ik meer bezig met mijn hartslag in het oog te houden dan met het koersen zelf. Het wordt een lange maand, zo zonder competitie. Maar de gezondheid gaat voor.”
Foto: Patje Cosyn