De Bosduincross is niet meer. 'Doodzonde', vindt onder meer Lars van der Haar. Volgens Christophe Impens van Golazo gaat de organisatie niet vrijuit. "Kalmthout heeft zijn budgettering te veel gefocust op betalende toeschouwers. Dat is risicovol organiseren."
Volgens een nieuwsbrief van de organisatoren van de Bosduincross liggen financiële problemen sinds 2009 aan de oorzaak van het verdwijnen van deze klassieker in het veldritwereldje. Ongunstige weersomstandigheden en slechte data worden als grootste boosdoeners beschouwd. Toegegeven, het zat Louis Van den Buijs en co niet mee, daar in de Noorderkempen. De winterprikken in 2009 en 2010 zorgden voor een rampscenario.
Op de koop toe verloor de Bosduincross een jaar later zijn statuut als wereldbekermanche. "Door het lobbywerk van Golazo werd Namen verkozen boven Kalmthout", klinkt het in dezelfde nieuwsbrief. "Bovendien kregen we een datum, ergens in oktober. Te warm, deze keer. Opnieuw vond het publiek de weg naar Kalmthout niet."
"Te veel sneeuw, te warm, té vroeg op het seizoen, te laat startuur, ..."
Verdere besparingen drongen zich op. Licht in de duisternis toen de organisatoren vorig seizoen een nieuwe datum kregen. Maar opnieuw was Van den Buijs ontgoocheld. "VIER, waarmee we in 2011 een akkoord sloten, wilde absoluut het startuur op 17u30 houden. Té laat voor de toeschouwer. Ook de interesse voor de 'vip' was minimaal. We besparen al jaren waar we kunnen, terwijl de startgelden van de renners omhoog bleven gaan. Als extraatje kwam 'vadertje staat' nog eens langs om zogenaamde achterstallige BTW te innen. Het was vechten tegen de bierkaai." Dus volgde een week geleden -intern- de drastische beslissing: de Bosduincross houdt er mee op. Sowieso een aderlating voor het Belgische veldrijden, klinkt het unaniem.
"Weinig lobbywerk"
Veldritkrant.be legde zijn oor te luisteren bij Christophe Impens van Golazo, het evenementenbureau dat onder meer de Bpost Bank Trofee en de Soudal Classics onder zijn hoede heeft. "Vooreerst wil ik stellen dat wij niet hebben moeten lobbyen om Namen op de kalender van de Wereldbeker te krijgen", klinkt het bij de managing director. "Wij boden met de Citadel een -mythisch- alternatief aan de UCI en dat werd geapprecieerd. Geef toe, drie Vlaamse crossen in een Wereldbeker van acht manches was van het goede teveel. Trouwens, ook wij zijn er ons van bewust dat een Wereldbeker niet voor eeuwig is. Jammer dat Kalmthout natrapt richting Golazo."
Impens benadrukt dat het jammer is dat een veldrit met dergelijke rijke traditie verdwijnt, maar hij stelt zich vragen. "Moeilijk te vatten, dat een cross met zo’n traditie, in een echte cyclocrossregio én live TV moet afhaken. Gezien het huidige succes van het veldrijden zou Kalmthout een financieel gezonde organisatie moeten zijn, zelfs als 'losse' cross", vindt de gewezen topatleet. "Onze losse crossen zijn blakend van gezondheid. Ik vermoed dat ook een Overijse het prima doet. Daarvoor hoef je absoluut geen Golazo te zijn."
"Dat is risicovol organiseren"
Impens vindt met andere woorden dat de organisatoren niet honderd procent vrijuit gaan. Of vergissen we ons? Impens zucht... "Ik ben er van overtuigd dat er voldoende bedrijven zijn die willen investeren in cyclocross. Maar je moet uiteraard op zoek gaan naar die potentiële sponsors. Kalmthout, lees ik in het persbericht, heeft zijn budgettering te veel gefocust op betalende toeschouwers. Dat is heel risicovol organiseren. Je moet steeds zorgen voor voldoende sponsoring, zodoende dat je niet alleen afhankelijk bent van inkomsten uit ticketverkoop."
Er gaat al eens over de lippen dat het voor organisatoren moeilijk opboksen is tegen een 'machine' als Golazo. Maar Impens huivert als we het woord 'machine' uitspreken. "Golazo is een bedrijf met stuk voor stuk gedreven mensen, met een hart voor sport, met heel veel creativiteit en een kwalitatieve aanpak. En we voeren uit wat we beloven. Macht? Wij hebben geen macht, en zeker niet bij de UCI. Dat zijn fabeltjes van mensen die hun eigen zwaktes proberen te verbergen door ons de zwarte piet door te schuiven. Maar gebruik alsjeblief het woord 'machine' niet. Een machine heeft geen hart, geen emoties."
"Aanbod toenmalige GvA-Trofee geweigerd"
Toch nog een suggestie van onze kant. Is Golazo niet het alternatief om Kalmthout alsnog een reddende hand te bieden? "Toen de organisatie uit de Wereldbeker viel, hebben wij voorgesteld om toe te treden tot de toenmalige GvA Trofee. Dat aanbod werd geweigerd. Nu is dat geen optie. Golazo neemt niet over om over te nemen. Alle crossen die wij ooit hebben overgenomen zijn naar ons toegestapt en nooit vice versa. Trouwens, momenteel hebben wij geen enkele nood aan extra uitbreiding van onze cyclocrosskalender."
"Maar nog eens", besluit Impens. "Ik ben ervan overtuigd dat Kalmthout nog steeds op de internationale kalender had gestaan, mochten ze daar na het verliezen van het Wereldbekerstatuut zichzelf een eigen identiteit hebben aangemeten. Helaas, als je er de Kalmthoutse persberichten van de laatste vier jaar op naleest, merk je dat er oorzaken in alle windrichtingen gezocht werden, maar dat er geen oplossingen gezocht werden. Jammer! Voor de vele Bosduinmedewerkers, én voor burgemeester Lukas Jacobs, dat deze drastische beslissing werd genomen."
De lokale Kevin Pauwels was de laatste winnaar, daar in de thuishaven van Suske en Wiske. Hij haalde het van Lars van der Haar. De Nederlander liet via Twitter al blijken dat ook hij het bijzonder jammer vindt dat de 'klassieker' van het toneel verdwijnt.