Sanne Cant bond de voorbije dagen de kat de bel aan. "Jammer, geen dames op het slotgala van de Superprestige." Daar willen de organisatoren in de toekomst wel wat aan doen. Maar een klassement voor dames komt er niet, aldus secretaris Kurt Vanneste.
Het damesveldrijden zit in de lift. Nu ja, als het van de UCI afhangt, toch. Peter Van den Abeele vertelde in een vorig stukje op deze website nog dat er extra aandacht komt om onze crossende meisjes en vrouwen verder te ondersteunen. Alleen... de Superprestige wil niet echt mee in het verhaal, zo blijkt.
Zaterdagavond bijvoorbeeld, tijdens het slotgala van het regelmatigheidscriterium, was geen spoor te bekennen van Sanne Cant, Helen Wyman of Nikki Harris. Logisch, denk je dan. Er was geen klassement voor dames. Toch hadden we het gevoel dat daar in het Middelkerkse casino ook een aantal dames thuishoorde. Sanne Cant dacht blijkbaar hetzelfde: "En weer geen vrouwelijke veldrijdsters te zien in de slotshow. #Erg #Wij willen vooruitgang", liet haar tweet niets aan verbeelding over.
"In de schijnwerpers"
"Een vergetelheidje", verontschuldigt Kurt Vanneste, secretaris van de Hansgrohe Superprestige, zich. "Maar we hebben de boodschap begrepen. Het zal ons volgend jaar niet meer gebeuren. Al is het niet makkelijk om de show nog uit te breiden. Alles gaat in sneltempo in die vijftig minuten televisie. We zien wat we kunnen doen. Ik kan de dames trouwens beloven dat we ook volgend seizoen op één of andere manier de dames in de schijnwerpers gaan zetten. Hoe? Dat gaan we eerst intern bespreken."
Krijgen de dames, in navolging van de Wereldbeker en Bpost Bank Trofee, dan toch een eigen klassement in de Hansgrohe Superprestige? "Nee", klinkt het. "In dat verhaal gaan we niet mee." Cant had nochtans een voorstel. "De winnaar bij de mannen strijkt een cheque van 26.000 euro op. Doe daar 6000 euro vanaf, verdeel dat onder een aantal dames en we zijn al tevreden. Zo veeleisend zijn we niet, hoor."
"Te weinig progressie in niveau"
Niet dus. "Ik weet dat het een delicate kwestie is", vertelt Vanneste. "Maar er zijn een aantal redenen die ons doen besluiten dat niet te doen. Zo vinden we de kwaliteit van het damesveldrijden de voorbije jaren niet in stijgende lijn gaan. Er is te weinig progressie. Toch werden we door de UCI verplicht een dameswedstrijd te organiseren. Ik betwijfel echter of ons dat als organisator een meerwaarde biedt. Bovendien hebben we een -mondelinge- overeenkomst met de Bpost Bank Trofee dat alleen zij een regelmatigheidscriterium voor dames organiseren. De Superprestige zal dus ook volgend jaar geen damesklassement bevatten."
Christophe Impens, managing director bij Golazo Sports dat de Bpost Trofee organiseert, bevestigt die overeenkomst. "Al dateert die wel van 2007", zegt Impens. "Om verzadiging tegen te gaan, kwamen we toen met de Superprestige overeen dat wij een criterium voor dames organiseerden, zij voor heren junioren. Ik kwam trouwens uit de atletiek, waar het de logica zelve is dat de dames aandacht krijgen."
"Gaan niet dwarsliggen"
Volgens Impens is die overeenkomst echter niet bindend. "Het damesveldrijden is geëvolueerd. Zo hebben wij ondertussen zelfs het prijzengeld bij de dames opgetrokken. Als de Superprestige er ook een damesklassement bij wil, zal Golazo Sports zeker niet dwarsliggen." Dat is bij deze dan genoteerd...