Het verhaal van de dag in Waregem was de uitsluiting van Wout Van Aert, topfavoriet bij de beloften. Een jammere zaak voor Van Aert, waar vooral 'het college der commissarissen' niet vrijuit gaat. Al hebben bij de publieke opinie Vermeersch en Merlier het verkorven.
Art. 5.1.047 van het reglement is duidelijk: een renner die een valse start veroorzaakt, wordt uit wedstrijd genomen. Wat is er nu exact gebeurd? Vijf rode bollen lichten op. Daarna verdwijnen ze en wordt gewacht op
groen om van start te gaan. Dat kan onmiddellijk zijn (zoals bij de profs deze namiddag), maar dat kan ook een aantal seconden duren.
"Maar in ons BK liet dat groen vandaag wel heel lang
op zich wachten", gaf de latere kampioen Jens Adams toe. "Dat terwijl
een nerveus peloton staat te trappelen om te vertrekken. Vreemd, vond ik
het." Gelijk heeft hij. Een eerste probleem dat al kan opgelost worden, vinden we.
Let wel: niemand die ontkent dat Van Aert in de fout is gegaan. Maar al evenzeer is iedereen overtuigd dat Van Aert niet bewust vroeger vertrokken is. Waarom zou hij? Hij is al maanden de beste Belg, waarom zou hij dan een uitsluiting riskeren en zijn grootste doel van het seizoen -Belgisch kampioen worden- op de helling zetten?
Tussenoplossing was foute beslissing
Maar oké, regel is regel. Dus moest Van Aert uitgesloten worden. Tot plots de commissarissen (Patrick De Munter en Guy Dobbelaere) met een soort 'tussenoplossing' voor de dag komen. Laat dat nu dé slechtste beslissing zijn die kon genomen worden. "We wilden Van Aert nog een kans geven", vertelde De Munter. "Bij de herstart zouden we Wout helemaal achterin laten vertrekken. Voorwaarde was echter dat iedereen daar mee akkoord ging." Met iedereen, doelt De Munter op... de verzamelde concurrentie.
"Compleet foute beslissing", reageert ook bondscoach Rudy De Bie. "Wat denk je? Plots zien een aantal jongens -zoals Vermeersch en Merlier- dé topfavoriet wegvallen. Een cadeau van jewelste en dé kans om eindelijk die zo begeerde tricolore te pakken. Als je dan vraagt aan die jongens -nét voor de start, vol adrenaline-, of ze akkoord gaan... Natuurlijk zijn ze dat niet."
"Dat dit protest maar van enkelen kwam? Er waren geen twintig andere kanshebbers op de titel, hé", aldus De Bie nog. Met andere woorden: de heren De Munter en Dobbelaere, nochtans in het wielermilieu gekend als bijzonder competente commissarissen, hebben -door hun goed hart te willen tonen- zichzelf, en tot nader order ook Merlier en Vermeersch, in verlegenheid gebracht. Eigenlijk had -eenmaal de beslissing gevallen om hem uit te sluiten- Van Aert niet meer die kans mogen krijgen.
We refereren naar het EK in Lucca in 2011, waar -ook in de beloftenwedstrijd- de Italiaanse thuisfavoriet Elia Silvestri voor eenzelfde feit werd uitgesloten. Daar was de jury wel duidelijk: Silvestri kon zich meteen gaan omkleden.
Ook Van Aerts ploegleider Danny De Bie gaf overigens toe dat de uitsluiting terecht was. Zijn Telenet-Fideateammanager Van Kasteren kon minder begrip opbrengen. "Toch wel", nuanceerde hij. "Maar ik hoop dan maar dat ze even consequent zullen optreden bij de profs. Gaan ze Sven Nys ook uitsluiten mocht hij dit doen?" Waarop De Munter heel gedecideerd antwoordde: "Absoluut. Daar zal ik geen uitzondering voor maken."