Net als Jim Aernouts werd ook Dieter Vanthourenhout over het hoofd gezien in de wereldbekerselectie voor Namen. "Hebben jullie de uitslagen van de voorbij weken al eens goed bekeken?", reageert hij. "Doe dat dan maar. Je zal verschieten." Veldritkrant.be wijst ook richting de UCI.
Het zit Dieter Vanthourenhout hoog dat zowel hij als Jim Aernouts -opnieuw- uit de boot vallen in de wereldbekerselectie voor Namen. En de West-Vlaming heeft een punt als hij zegt dat Bart Wellens zich kon verdedigen via onze 'scherpe blik'. "Ook ik heb recht op verdediging. We lagen met vier in de weegschaal: Wietse Bosmans, Bart Wellens, Jim Aernouts en ikzelf. Wel, mag ik je vragen alle uitslagen van de voorbije maand eens naast elkaar te leggen? Je zal ongetwijfeld verschieten van wat je ziet." Veldritkrant.be ging in op het verzoek en kwam tot onderstaand lijstje.
"Ik weet, cijfers zeggen niet alles. Maar toch wel iets", vindt Vanthourenhout, die straks BKCP-Powerplus inruilt voor Sunweb-Napoleon. "En dan zie ik dat de bondscoach zich baseerde op de Bosduincross, waar ik geen startgelegenheid kreeg omdat er geen geld meer ter beschikking was. Zelfs met een aalmoes was ik naar Kalmthout afgezakt, want ik besefte dat die wedstrijd belangrijk zou zijn voor Namen. Nu kon ik mijn kansen absoluut niet verdedigen, terwijl ik de voorbije weken -na een mindere periode- opnieuw goed op dreef ben."
De naakte cijfers spreken inderdaad niet in het voordeel van Wietse Bosmans, zelfs niet van Bart Wellens. Eerlijkheidshalve moeten we er aan toevoegen dat Wietse wel voor een mooie ereplaats aan het rijden was toen hij in Koksijde ten val kwam. En dat Bosmans toch wel een topper in wording is. Maar wie zegt dat Aernouts en Vanthourenhout het in Koksijde slecht hadden gedaan? Conclusie: het is en blijft een moeilijk gegeven om bepaalde prestaties tegen elkaar af te wegen.
Geloofwaardigheid UCI
De oplossing? Misschien moeten we toch nog eens richting de UCI wijzen. Die wil -in functie van de internationalisering- niet méér Belgen toelaten in de Wereldbeker. Maar hoe geloofwaardig ben je als overkoepelende instantie als je Angus Edmond (291ste op de UCI-ranglijst) en Agustin Navarro Vidal (371ste) startrecht geeft in het belangrijkste regelmatigheidscriterium, terwijl je echte broodrenners aan de kant laat? Bovendien vallen uitgerekend in de Wereldbeker de meeste punten te verdienen, waardoor de echte waardervehoudingen nog meer scheefgetrokken worden.
Natuurlijk bestaat het probleem al langer dan vandaag. Maar dat wil daarom niet zeggen dat het niet opnieuw mag aangekaart worden... Misschien een extra agendapuntje op de eerstvolgende commissievergadering van de Internationale Wielerunie?