Telenet en Fidea hebben een open brief geschreven naar onder meer Minister Philippe Muyters en Wielerbond Vlaanderen, in de hoop dat een oplossing wordt gezocht om meer continuïteit in hun jeugdwerking te krijgen. Veldritkrant.be legde zijn oor te luisteren bij beide instanties. Conclusie: Hans van Kasteren en zijn Telenet-Fideateam moeten niet te veel hoop koesteren...
"Waarom nog investeren in jeugdopleiding als jongeren daarna zomaar kunnen weggeplukt worden", foeterde Van Kasteren nadat het nieuwe Vastgoedservice Telenet-Fideatalent Wout Van Aert strikte. "Onze beide hoofdsponsors breken een lans voor de jeugdopleiding die ze via onze teams mee financieren. Ze nemen bewust het voortouw om één en ander te veranderen. Via een open brief naar zowel Minister van Sport Philippe Muyters als naar de Belgische wielerbond en de UCI maken ze hun wensen en bezorgdheden kenbaar. "Telenet en Fidea zijn niet zomaar firma’s. Zakelijk staan ze allebei aan de top in België zodat hun aanmerkingen en verzuchtingen onmogelijk in dovemansoren kunnen vallen", redeneerde Van Kasteren.
De bewuste 'open brief' van Telenet en Fidea heeft ondertussen het kabinet van Minister Philippe Muyters bereikt. Veldritkrant.be polste naar de reactie. Maar echt positief is die niet.
Decreet '96
"De discussie is niet nieuw", aldus een woordvoerder. "Recent kwam het onderwerp nog aan bod in het parlement, al ging het dan over voetbal en basket. Er bestaat immers een decreet, en aan de essentie ervan mag niet geraakt worden. En dat is dat er geen geld mag gevraagd worden voor een overgang van een sporter van het ene team naar het andere. En dat een sportvereniging de vrije keuze van de sporter moet eerbiedigen. Het bewuste document vind je trouwens online (artikel 3) terug."
Op het kabinet van de Minister ziet men toch twee mogelijke uitwegen, zij het dat daar niet onmiddellijk op een doorbraak moet gerekend worden. "Bij ons is de bereidheid er om deze problematiek bespreekbaar te maken", klinkt het. "Maar dat kost tijd. Dat zou eventueel een agendapunt kunnen worden, maar dan pas bij de volgende legislatuur. En een decreet verander je zo maar niet. Daar gaan echt wel uitvoerige discussies aan vooraf. Een tweede optie is dat de federatie naar een oplossing zoekt. In andere sporten bestaat immers zoiets als een opleidingsfonds."
Bosman-arrest
Daarvoor komen we terecht bij Hans Vandeweghe, sinds september 2011 directeur van Wielerbond Vlaanderen. Ook Vandeweghe verwijst echter onmiddellijk naar het Bosman-arrest, waaruit bovenvermeld decreet voortgevloeid is. Het bewust arrest ontstond weliswaar in het voetbal, maar geldt voor alle sporten.
"Het Europees recht is wat het is", zegt Vandeweghe. "Als een renner einde contract is, is hij einde contract. En vrij om naar een ander team te trekken. Als Van Kasteren dat wil veranderd zien, zal hij naar het Europees Hof moeten stappen. Dat opleidingsfonds, waarvan sprake, daar wordt wel aan gewerkt. Al zal het pas tegen 2015 effectief actief zijn. Maar, voor alle duidelijkheid, het bestaan van een opleidingsfonds zal de transfer van Wout Van Aert naar Vastgoedservice niet tegenhouden."
Maximum 500 euro
"Wat dat opleidingsfonds dan inhoudt? Dat is een 'spaarpot' die zal gespijsd worden door teams en clubs. Hoe groter de ploeg, hoe meer er -in verhouding- zal bijgedragen worden. Het beschikbare bedrag zal dan gebruikt worden om teams een soort 'opleidingsvergoeding' uit te keren als ze een opgeleide renner zien vertrekken naar een andere ploeg. Hoeveel die kan bedragen? Goh, zoals het er momenteel naar uitziet gaat dat over een bedrag van twee- tot vijfhonderd euro. Nee, niet meer dan dat."
Het ziet er dus naar uit dat Hans van Kasteren en zijn sponsors Telenet en Fidea van een vrij kale reis zullen thuiskomen. En zij dus zullen moeten leren leven met de huidige wetgeving. Of zoals Vandeweghe het tot besluit verwoordt: "Jonge sporters opleiden is nu eenmaal niet de meest lucratieve bezigheid."