Een paar jaar geleden introduceerden ze in Rucphen al 'Camiels Caroussel'. Dit jaar zorgen ze daar net over de Belgisch-Nederlandse grens voor een nieuwe primeur: een douche-unit aan de finish. Aanleiding: de commentaar van Adrie van der Poel na Namen.
Adrie van der Poel nadat zoon Mathieu net voor de kerstperiode ziek werd. "Veel mensen vragen zich af hoe crossers als Mathieu zo snel verkouden raken. Dat ligt dus aan het feit dat ze zonder te douchen het podium op moeten. Vaak dwingt iemand hen ook nog de muts af te zetten tijdens de ceremonie. Afgelopen zondag heb ik er nog speciaal op gelet. Het duurde na de finish meer dan een uur eer ‘Matje’ terug was bij onze camper. Al die tijd heeft hij met een bezweet lijf rondgelopen."
Nochtans is de laatste jaren door zowat alle organisatoren heel wat moeite gedaan om de omstandigheden van de renners die naar de podiumceremonie moeten, gevoelig te verbeteren. Inclusief een afgeschermde ruimte (tent), verwarming in dat tentje én warm water. Zelfs handdoeken en frisdrank worden daar voorzien voor de renners, van nieuwelingen tot en met profs. Wie wil, kan zich wel degelijk deftig wassen en opfrissen.
Een warme douche zou volgens Adrie echter een nog betere oplossing zijn. In Rucphen -de Nederlandse cross die zaterdag op de agenda staat- doen ze alvast een inspanning. Een plaatselijk bedrijf gespecialiseerd in asbestverwijdering (AMS-Visser) bood de organisatoren aan een douche-unit te plaatsen. Wie op het podium staat, kan vooraf dus een warme douche nemen.
Leuk, maar niet meer dan dat. En vooral, wat als er dopingcontrole is? Mogen de chaperones dan mee in de douche? Het zal ons benieuwen. In Rucphen zien ze het vooral als een stap vooruit. "Richting onze organisatie van het NK in 2020", klinkt het.
Wij volgen vader Van der Poel vooral in het verplicht afzetten van de muts tijdens de podiumceremonie. Een traditie waar niemand beter van wordt.
Foto: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick
Vind info van Cyclocross Rucphen via onze kalenderpagina
Video Camiels Carrousel klik