Met de zege van Klaas Vantornout in Ruddervoorde heeft Sunweb-Napoleon zijn eerste grote vis beet. Maar teammanager Mettepenningen schoot begin oktober zelf al in de roos door zijn lucratieve ‘Bollekescross’ te verkopen aan SP-concurrent Golazo. Daar wilde veldritkrant.be toch wat dieper op ingaan.
Eerst en vooral gefeliciteerd met de overwinning van Klaas Vantornout gisteren. Werden jullie niet stilaan wat ongeduldig?
“Absoluut niet. Zowel Vantornout als Pauwels hadden al even de goede vorm beet. Vooral Klaas toonde regelmaat, terwijl Kevin een paar keer pech kende. Het was alleen wachten op een uitschieter. En die kwam er dit weekend. Klaas wint en leidt in de Superprestige, Kevin staat tweede in de wereldbekerranking. Daarmee is Sunweb-Napoleon de grote winnaar van het weekend.”
De grote winnaar van het seizoen lijkt nu al gekend: Jurgen Mettepenningen. Je verkocht de Superprestigewedstrijd van Hamme-Zogge aan Golazo, het evenementenbureau dat ook de Bpost Bank Trofee organiseert.
“En dat heb ik niet gedaan in een opwelling. Een jaar geleden al sprak ik er met de mensen van mijn hoofdsponsor Cibel over. Ik was het moe, na twaalf jaar Bollekescross. Na lang overwegen heb ik bij Golazo aangeklopt met de mededeling dat ik mijn evenementen wilde verkopen. Golazo was geïnteresseerd en eigenlijk kwamen we vrij snel tot een vergelijk.”
Er circuleren astronomische bedragen.
“Het is wat je astronomisch noemt, hé. Er staat een geheimhoudingsclausule in de overeenkomst, dus ik kan geen cijfers noemen. Maar het lijkt me logisch dat een organisatie als de Bollekescross een grote waarde heeft.”
Opmerkelijk, je verkoopt –net als Zonhoven eerder- een Superprestigemanche aan de organisator van de Bpost Bank Trofee. Meer zelfs, bij de Superprestige waren ze niet eens op de hoogte van de deal…
“Klopt. Met Golazo was afgesproken dat we het nieuws pas officieel zouden communiceren eens alles rond was. Maar ik heb me niet te verantwoorden aan de Superprestige, toch? De Superprestige is een overkoepelend comité van acht crossen, geen organisator zoals Golazo dat is."
"Ik vond persoonlijk dat de tijd rijp was om de Bollekescross te verkopen. Omdat de organisatie zich op een hoogtepunt bevindt. De waarde van een evenement kan immers snel zakken. Daarnaast was ik de kritiek moe. Als teammanager organiseerde ik een veldrit en dat zorgde voor belangenvermenging.”
Golazo is ondertussen eigenaar van twee SP-wedstrijden en krijgt zo wellicht wat extra invloed op het ‘concurrerende’ regelmatigheidscriterium.
“(zucht) Dat zal inderdaad het geval zijn. Maar het is aan Golazo en de Superprestige om daarin overeen te komen. Wat dat betekent voor de toekomst, weet ik niet. Ik ben al blij dat de Bollekescross in goede handen is, dat de toekomst verzekerd blijft. Maar er zijn verder geen voorwaarden in het contract opgenomen."
"Of toch: het criterium van Sint-Niklaas, dat ook in de deal zit, moet in Sint-Niklaas blijven. Wat de cross in Hamme-Zogge betreft, is niets vastgelegd. Of er een kans op een verhuis is? Geen idee. Het is in principe mogelijk, al hoop ik van niet, ook al is het daar in Zogge lang niet altijd evident om organisatorisch alles op poten te zetten. Er zijn veel inkomposten nodig, we zijn enorm afhankelijk van verschillende landbouwers, enzovoort.”
Naar verluidt is de verkoop ook niet enthousiast onthaald bij de medewerkers van de Bollekescross, die jou tien jaar lang met hart en ziel hebben geholpen…
“Dat valt mij echt zwaar, want dat zijn mijn vrienden. En ik leef in Hamme-Zogge. Er is teleurstelling, ja. Anderzijds tonen die mensen ook begrip. Aan hen om te beslissen of ze ook in de toekomst blijven meewerken.”
Nog een gerucht: Mettepenningen verkocht zijn Bollekescross met als doel een deel van de opbrengst in zijn veldritteam te pompen. Sunweb-Napoleon Games zou niet veel financiële overschot hebben..
“Dat gerucht is de wereld ingestuurd op basis van jaloezie. Mijn team is één van de grootste crossteams en is financieel bijzonder gezond. We kregen snel onze licentie en ik kreeg felicitaties met het dossier ervan. Niemand heeft één euro van ons te goed. Nee, wie dat verspreidt weet niet waarover hij praat. Domme praat, noem ik het. Het geld wordt niet geïnvesteerd. Zelfs niet in mijn nieuwe projecten.”
Dat zijn?
“Oorspronkelijk was ook het Fantasiafestival betrokken in de deal met Golazo, maar dit evenement heb ik er na afloop weer uitgehaald met als doel het zelf verder uit te bouwen. Daarnaast start ik in de vastgoedbranche als projectontwikkelaar. Begin januari gaat mijn eerste bouwproject van start. Werk genoeg. En dan is er ook nog het wegteam dat in principe in 2015 wordt opgericht.”
Wat kan je daar over kwijt?
“Dat het minstens een procontinentaal team wordt. En dat alles stilaan vrij concreet wordt. De voornaamste geldschieter is een internationaal bedrijf met zetel in Zürich. Handtekeningen zijn nog niet gezet, dus zou het voorbarig zijn al een naam prijs te geven . Maar de gesprekken verlopen voorspoedig. In de eerste maanden van 2014 moeten we stilaan aan de uitwerking van onze plannen beginnen, willen we in januari 2015 ook effectief van start gaan.